Jakub Haršany Rôzne

Dobrovoľníci naďalej usilovne pracujú. Ihrisko postupne dostáva reálne obrysy

Naposledy sme vás o dobrovoľníkoch, ktorí sa rozhodli obnoviť hokejbalové ihrisko na Kramároch, informovali v novembri. Čo sa odvtedy u nich zmenilo?

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci naďalej usilovne pracujú. Ihrisko postupne dostáva reálne obrysy
Zdroj: Projekt Guerera

Ihrisko, ktoré sa nachádza pri Základnej škole Cádrova, je pravdepodobne najstarším hokejbalovým ihriskom na Slovensku. Dlhé roky sa tu hrával prevažne hokejbal a športoví nadšenci si ho ihneď obľúbili aj kvôli prostrediu, v ktorom je zasadené.

Rozhodli sa obnoviť ihrisko

Po rokoch využívania ihrisko postupne chátralo, areál bol zarastený, mantinely deravé a aj striedačky už boli v zlom stave. Aj preto sa miestni dobrovoľníci rozhodli, že ihrisko obnovia a prinavrátia mu niekdajšiu slávu.

Vznikol tak projekt Guerera, ktorého víziou je vytvoriť krásne miesto pre šport, rekreáciu a oddych detí, mládeže a všetkých ľudí z okolia. „Guerera je historický názov ihriska, ktorý vznikol tak, že sa k športu zbiehali deti z ulíc Guothova a Dérera,“ vysvetlil líder projektu Milan Szabó.

S prácami sa začalo na jar minulého roka. Občianskemu združeniu Rohan, ktoré zastrešuje spomínaný projekt, sa podarilo získať niekoľko sponzorov a do prác sa snaží zapojiť aj verejnosť, študentov či rodičov. Projekt podporili mestská časť Staré Mesto, miestne združenia aj komunálni politici.

Mantinely by mali dokončiť ešte tento rok

Dobrovoľníci najprv vyčistili areál, odstránili odpadky a burinu, aby mohli následne odstrániť staré a rozpadnuté mantinely a striedačky. Postupne natreli obvodové stĺpy a natiahli drôty na pletivo. Práce pokračovali aj v tomto roku. Počas jarných brigád ochotní dobrovoľníci dokončili osvetlenie, nahodili nový plášť plotov a nedávno okolo ihriska osadili konštrukcie na nové mantinely. „Mantinely by sme chceli dokončiť ešte tento rok tak, aby sa tu už dalo normálne hrať,“ prezradil nám Szabó.

V budúcnosti by chceli dobrovoľníci vybudovať nové striedačky a šatne. Po dokončení projektu by aktivisti chceli v areáli ponúknuť možnosti pre organizovanie turnajov, hokejbalové a florbalové krúžky či rekreáciu ľudí z okolia. Na ihrisku by bol taktiež priestor na hranie basketbalu či inline korčuľovanie.

Čítajte aj: Nových ihrísk v Petržalke nikdy nie je dosť. Pribudlo ďalšie – multifunkčné

Obnova ihriska projekt Guerera
9
Galéria
Zdroj: Projekt Guerera
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM