Alexandra Húsková Rôzne

Dobrí ľudia ešte nevymreli. V bratislavskom podniku nasýtia hladných aj bez zaplatenia

Viete, že v Bratislave sa dá najesť aj keď práve nemáte so sebou peniaze? Či už nemáte hotovosť v peňaženke náhodou, alebo ste úplne bez peňazí, v podniku Pizzeria Antalya dostanete jedlo aj bez platenia. Môžete tak urobiť neskôr.

Ilustračný obrázok k článku Dobrí ľudia ešte nevymreli. V bratislavskom podniku nasýtia hladných aj bez zaplatenia
Zdroj: Dnes24.sk

Drevený podnik na Námestí Slobody funguje už sedem rokov. Rýchle občerstvenie, chutný kebab v čerstvo upečenej žemli, ale aj denné menu vám tu pripraví usmievavý personál. Čím sa teda odlišuje? Zistíte hneď pri vstupe.

Na dverách totiž visí nápis s takýmto textom: „Milí ľudia, ak ste hladní, a nemáte peniaze u nás sa môžete najesť a zaplatíte, keď budete môcť. Nikto nesmie zostať hladný.“

Nápad skrsol v hlave majiteľa Milajima Feratiho. „Napadlo nás to s manželkou len tak, chceme pomáhať ľuďom. Okrem toho, viem, čo je to byť hladný,“ hovorí majiteľ, ktorého všetci oslovujú prezývkou Cuki.

Macedónec Milajim je na Slovensku sedem rokov, rovnaký čas pracuje v reštaurácii. Pred štyrmi mesiacmi začal podnik viesť.

Ponuka jedla so zaplatením neskôr funguje tri mesiace

Koľko ľudí využíva ponuku jedla, ktoré môžu zaplatiť neskôr? Väčšinou prídu dvaja-traja ľudia denne. „Niekedy príde aj desať ľudí, ale to je skôr výnimočné,“ povedal Milajim. Jedinou podmienkou je, že nesmú byť pod vplyvom alkoholu. Majiteľ hovorí, že keď majú peniaze na alkohol, musia mať aj na jedlo.

Majú už aj svojich stabilných „zákazníkov“, ktorí si jedlo vezmú a neskôr prídu zaplatiť. Nájdu sa aj takí, ktorí sa najedia a už sa nevrátia. Podľa Milajima je ich však veľmi málo a ľudia ich ponuku nezneužívajú.

Personál podniku sa nepýta na dôvody, stačí povedať, že nemôžete za jedlo zaplatiť. „Oni vedia, prečo nemajú peniaze. My iba nechceme, aby bol niekto hladný,“ hovorí majiteľ.

Môžu si vybrať, čo si prajú – okrem drahších jedál ako steak, či losos. Na výber teda majú pizzu, kebab, cestoviny či šalát. Dostupné je aj denné menu.

Milajim hovorí, že na výdaji jedla, ktoré dá zadarmo, neprerába. S úsmevom dodáva, že nepotrebuje zarábať milióny. „Chcem len normálne žiť a uživiť svoju rodinu.“

Čítajte viac: Bratislavské legendy: Rodinný podnik v lesoparku na Kolibe funguje už desaťročia

Pizzeria Antalya - jedlo bez platenia?
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM