Nina Táborská Rôzne

Dobré správy pre cestujúcich: Po obojsmernej električke dorazila do Bratislavy aj prvá jednosmerná + FOTO

Do vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava pribudne 60 nových vozidiel. Po prvej novej obojsmernej električke, ktorú DPB predstavil ešte minulý rok, dorazila do hlavného mesta aj jednosmerná električka 29T. Je to vôbec po prvýkrát, čo sa na nákup nových vozidiel využili eurofondy.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre cestujúcich: Po obojsmernej električke dorazila do Bratislavy aj prvá jednosmerná + FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Dopravný podnik nakúpil v rámci Operačného programu Doprava 2007–2013 celkom 45 električiek – 15 jednosmerných a 15 obojsmerných vozidiel s využitím opcie na ďalších 15 za 115,3 miliónov eur.

Ešte v septembri 2013 podpísal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek s generálnym riaditeľom DPB Ľubomírom Belfim zmluvu o nenávratný finančný príspevok. Dodatok na využitie opcie na obojsmerné električky sa podpísal minulé leto.

DPB sa o finančný príspevok na tento nákup bude uchádzať z pripravovaného operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014–2020, ktorý je nástupcom pôvodného Operačného programu doprava 2007–2013

Prečítajte si tiež: Električka vyrobená špeciálne pre Bratislavu: Nové nízkopodlažné vozidlo začne jazdiť už na jar, odvezie viac ako 360 ľudí

„Je to vôbec po prvýkrát v histórii, čo sa na nákup nových vozidiel MHD využili finančné prostriedky z Eurofondov. Bratislavčania tak konečne budú môcť cestovať verejnou dopravou na úrovni európskeho štandardu. Všetko to budú nízkopodlažné, plne klimatizované električky s vnútorným aj vonkajším kamerovým systémom, čím zvýšime bezpečnosť cestujúcich aj našich vodičov a zároveň sa eliminuje vandalizmus," vysvetlil generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Ako dodal, vďaka novým električkám, trolejbusom aj autobusom, sa stane verejná doprava pre obyvateľov Bratislavy atraktívnejšia.

Aké zmeny čakajú Bratislavčanov

V priebehu marca, apríla a mája tohto roka dorazia do hlavného mesta ďalšie obojsmerné električky a ďalšie jednosmerné prídu už v máji. Do októbra 2015 by malo byť v zmodernizovanom vozidlovom parku električiek až 40 nových vozidiel a zvyšok spoločnosť Škoda Transportation dodá budúci rok.

Ešte predtým, ako nové vozidlá vyjdú do ulíc, musia prejsť procesom homologizácie. Ide o nové typy, ktoré musí schváliť Ministerstvo dopravy, výstavy a regionálneho rozvoja SR. Pracovníci Dopravného podniku v spolupráci s pracovníkmi dodávateľa budú na nových električkách vykonávať technicko – bezpečnostné skúšky.

Parametre novej električky

Jednosmerná nízkopodlažná električka Škoda 29T vychádza z konštrukcie obojsmernej električky 30T, preto má hlavné rozmery a parametre zhodné s obojsmernou. Rozdiely sú v kapacite cestujúcich – sediacich osôb je 69 oproti 52 v obojsmernej, stojacich maximálne 345 oproti 356 pri obojsmernej.

Dvere sú len na jednej strane v počte 5 kusov oproti 10 na obojsmernej, kabína vodiča je len na jednom konci. Uvoľnený priestor sa využil pre ďalších cestujúcich. Nové električky sú kompletne vybavené klimatizáciou. Všetky vozidlá majú nielen vnútorný, ale aj vonkajší kamerový systém, čo zvyšuje bezpečnosť cestujúcich, aj vodiča.

Súčasťou električky je pre hlasovú komunikáciu medzi nevidiacimi cestujúcimi a vodičom. Pre ľudí so zníženou pohyblivosťou je pripravená aj výklopná plošina.

Prečítajte si tiež: Toto všetko vás čaká v mestskej doprave už tento rok. Vozový park Dopravného podniku prejde veľkými zmenami

Nová električka bude zaradená do prevádzky až po tom, čo budú vykonané skúšky prejazdnosti tratí, zdvíhania a nakoľajovania nového vozidla ,skratové a otepľovacie skúšky, skúšky funkčnosti všetkých systémov a zariadení a mnohé ďalšie. Zaťaženie cestujúcich bude nahradené oceľovými koľajnicami.

Nová obojsmerná električka mala byť podľa pôvodného plánu do premávky zaradená už tento mesiac. Na novú trať do Petržalky. Keďže trať je v štádiu, v akom je, nová električka by podľa generálneho riaditeľa DPB Ľubomíra Belfiho mala byť postupne nasadená napríklad na linku č. 4.

Nová jednosmerná električka
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM