Rôzne Správy

Dobrá správa pre Bratislavu. Ekoiuventu vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku

Ministerstvo tým reagovalo na aktivity vlastníkov okolitých pozemkov, ktorí sa v apríli tohto roku odvolali proti rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre Bratislavu. Ekoiuventu vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku
11
Galéria
Zdroj: TASR

Ministerstvo kultúry potvrdilo rozhodnutie o vyhlásení areálu Ekoiuventy na Búdkovej ulici v Bratislave za národnú kultúrnu pamiatku. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Nora Gubková.

Ministerstvo tým reagovalo na aktivity vlastníkov okolitých pozemkov, ktorí sa v apríli tohto roku odvolali proti prvostupňovému rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR. Ministerstvo kultúry ich námietkam však nevyhovelo a pôvodný verdikt potvrdilo.

Záchrana vzácneho objektu

„Rozhodnutie ministerstva vítame. Vyhlásenie Ekoiuventy naše miestne zastupiteľstvo iniciovalo ešte v minulom roku, aby tak pomohlo záchrane tohto ikonického objektu,“ skonštatoval starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Pamiatkový úrad SR vo svojom rozhodnutí na jar informoval, že v areáli Ekoiuventy sú pamiatkovými objektmi dom mládeže s nástupnou plochou, schodisko, bazén, amfiteáter, polyfunkčný dom i sadovnícka úprava.

Budovu a areál Ekoiuventy, ktoré patria ministerstvu školstva, opustili minulý rok v októbri poslední úradníci. Vysťahovať sa museli do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi. Vtedajší minister školstva Juraj Draxler to odôvodnil tým, že potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade.

Rekonštrukcia sa už začala

Rezort školstva tento mesiac informoval, že už začal s rekonštrukčnými prácami v areáli a na budove Ekoiuventy. Obnovou prechádza aj bazén, ktorý bol dlhodobo odstavený. Ministerstvo predpokladá, že areál sprístupní verejnosti na začiatku budúcoročnej letnej sezóny.

Ekoiuventa
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM