Tomáš Stupavský Kultúra

Do SND sa vrátila opera Dorian Gray. Dielo zaznie aj na festivale Pražská jar

Do Slovenského národného divadla sa vrátilo dielo slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej Dorian Gray, ktoré skomponovala na objednávku Opery SND a zaznelo vo svetovej premiére v rámci medzinárodného festivalu súčasnej hudby World New Music Days 2013 a festivalu Melos Étos v novembri roku 2013.

Ilustračný obrázok k článku Do SND sa vrátila opera Dorian Gray. Dielo zaznie aj na festivale Pražská jar
Zdroj: TASR

Návrat súvisí aj s pozvaním zo strany významného festivalu Pražská jar, kde bude opera Dorian Gray uvedená 19. mája. Predtým však majú diváci ešte jedinečnú šancu pozrieť si tento opus v historickej budove SND vo štvrtok 14. mája.

Na námet kultovej literárnej predlohy Oscara Wilda libreto napísala známa kanadská spisovateľka a scenáristka Kate Pullinger, ktorá okrem iných projektov upozornila na seba aj ako spoluautorka románu Piano, podľa ktorého bol nakrútený rovnomenný film.

V Dorianovi Grayovi sa obe autorky zaoberajú znepokojujúcimi otázkami fyzických a duchovných podôb krásy a zla. Dielo hudobne naštudoval anglický dirigent Christopher Ward v réžii nemeckej režisérky Nicoly Raab, ktorá patrí k mladšej generácii medzinárodne etablovaných operných tvorcov.

„Neviem, či je moja opera dostatočne moderná alebo viac klasická. Myslím však, že nie je akademická,“ zdôverila sa v rozhovore pre časopis SND Portál Ľubica Čekovská. Priznáva, že nie je typom skladateľa, ktorý by zavrhoval hudobnú minulosť, naopak, práve cez ňu sa pozerá do budúcnosti.

Na otázku o aktuálnosti výberu témy Ľubica Čekovská odpovedá: … „Krásny vzhľad na úkor deštruovaného vnútra – to je tragická podstata príbehu Doriana, a výsostne aktuálna téma v našej súčasnosti! Dorianov príbeh stojí na dualite – vnútro verzus zovňajšok, krása verzus škaredosť, svetlo proti tme, vyššia spoločnosť a podsvetie… Vo svojom hudobnom prejave sa snažím obsiahnuť tieto atribúty, hudobne ich zhmotniť tak, aby boli publiku zrozumiteľné.“

Kate Pullinger dodáva, že „Dorianov príbeh lakomstva, spupnosti a narcizmu je silným odkazom pre dnešok s našou kultúrou posadnutosti mladým zovňajškom, bohatstvom a krásou“.

Pod taktovkou Christophera Warda sa v hlavnej úlohe predstaví írsky tenorista Eamonn Mulhall. V ďalších úlohách 14. mája v historickej budove SND uvidia návštevníci Helenu Becse-Szabó, Teréziu Kružliakovú, Denisu Šlepkovskú, Martina Gyimesiho, Jána Ďurča, Martina Malachovského a Aleša Jenisa.

Vstupenky sú k dispozícii on-line na webovej stránke snd.sk alebo v pokladniciach divadla. TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM