Rôzne

Do škôl mieri nový environmentálny program, začali s ním v Karlovej Vsi

Nový environmentálny program pod názvom Triedim, triediš, triedime má deti učiť zdravým návykom.

Ilustračný obrázok k článku Do škôl mieri nový environmentálny program, začali s ním v Karlovej Vsi
Zdroj: TASR

Podporiť separovanie odpadu v školách i efektívne zvýšiť edukáciu detí v tejto oblasti je cieľom nového environmentálneho programu pod názvom Triedim, triediš, triedime. Prvou školou, ktorá si program osvojila už aj v praxi, sa stala Spojená škola Tilgnerova v Karlovej Vsi.

Zdravé návyky

Výber tejto školy nie je náhodný, „Tilgnerka“ je známa svojou angažovanosťou v environmentálnej problematike. Študenti sa v posledných rokoch aktívne zapojili do renovácie školského dvora, starajú sa o jeho údržbu, učia sa kompostovať, pestujú bylinky a prostredníctvom EKO krúžku sa SŠ Tilgnerova úspešne a zúčastnila aj projektu modrých škôl, vďaka ktorému vybudovala zelenú strechu a dažďové jazierko.

„Na našej škole sa dlhodobo snažíme viesť žiakov k budovaniu zdravých návykov, ktoré sa im môžu hodiť po celý zvyšok života. Environmentálny projekt preto nielen vítame, no považujeme za našu povinnosť sa doňho aktívne zapojiť,“ uviedla v tejto súvislosti riaditeľka školy Alena Turčanová.

Projekt, do ktorého sa už zapojilo 962 tried po celom Slovensku, je určený žiakom prvého až štvrtého ročníka základných škôl a jeho cieľom je naučiť budúce generácie, ako správne nakladať s odpadom a podporiť budovanie návykov smerujúcich k ochrane životného prostredia. Projekt sa zameriava na triedenie a separáciu troch najčastejšie sa vyskytujúcich komodít, ktorými sú plast, papier a sklo.

Škola príkladom

Minister životného prostredia SR László Sólymos, ktorý sa na štarte pilotného projektu (22. 6.) osobne zúčastnil, verí, že SŠ Tilgnerova dá príklad nielen ďalším školám a školákom, ale aj rodičom týchto detí. „Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť len jedno. Najrýchlejšia cesta k zmene prístupu dospelých vedie cez ich deti,“ uviedol šéf envirorezortu ohľadne potenciálu," ktorý nový environmentálny program má pre celú spoločnosť.

Pripomenul, že podnetom pre vznik programu bol prieskum, ktorý ministerstvo realizovalo na začiatku roka 2017. V ňom sa respondenti síce vyjadrili, že najviac informácií majú práve o triedení odpadu a je to jeden z troch hlavných pojmov spájaných so životným prostredím, napriek tomu im chýba na školách osveta a aplikovanie tejto informovanosti vo forme triedenia odpadu. Projekt Triedim, triediš, triedime je teda odpoveďou nielen na tento prieskum, ale aj na narastajúcu potrebu dostať otázku dôležitosti separovania odpadu aj do školského vyučovania.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM