Správy

Do roku 2020 vznikne v okolí Bratislavy 59,1 kilometra nových ciest

Vďaka projektu D4/R7 bude vstup do Bratislavy z juhovýchodnej strany oveľa jednoduchší. Prístavný most na diaľnici D1, cez ktorý denne prejde viac ako 100-tisíc áut, bude výrazne odľahčený.

Ilustračný obrázok k článku Do roku 2020 vznikne v okolí Bratislavy 59,1 kilometra nových ciest
13
Galéria

S výstavbou časti nultého obchvatu diaľnice D4 by sa malo začať už začiatkom roka.

Prípravné práce

K D4 sa pridá rýchlostná cesta R7 od Bratislavy smerom na Holice pri Dunajskej Strede. V súčasnosti prebiehajú prípravné práce na úseku rýchlostnej cesty R7 neďaleko Holíc.

Takmer 60 kilometrov dlhý obchvat Bratislavy D4 a s ním súvisiaca rýchlostná cesta R7 sa bude stavať formou PPP projektu. Víťazom súťaže na jeho postavenie a prevádzku počas tridsiatich rokov je konzorcium Obchvat nula, vedené španielskou spoločnosťou Cintra.

Celková suma projektu sa vyšplhala na 1,9 miliardy eur. Ročné splátky, ktoré bude štát platiť 30 rokov, dosiahnu 52,8 milióna eur ročne. Oproti pôvodnej ponuke je to pokles o 3,9 miliónov.

„Podarilo sa nám využiť výhodné podmienky na finančných trhoch a tento projekt tak bude pre Slovensko ešte výhodnejší ako sa pôvodne očakávalo,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely.

Koncom októbra 2016 minister dopravy Arpád Érsek slávnostne poklepal základný kameň výstavby. Projekt Diaľnice D4 a Rýchlostnej cesty R7 predpokladá vybudovanie južnej časti nultého obchvatu Bratislavy a časti južnej siete rýchlostných ciest spájajúcich západ a východ Slovenska.

Vizualizácie bratislavského obchvatu
13
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM