Správy

Do roka 2021 postavia prvú koncovú nemocnicu novej generácie v Bratislave

Najväčšia sieť doteraz aktuálne 14 regionálnych nemocníc je pripravená prevziať zodpovednosť aj za tých najnáročnejších pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Do roka 2021 postavia prvú koncovú nemocnicu novej generácie v Bratislave
Zdroj: Svet zdravia

Svet zdravia predstavuje projekt svojej prvej koncovej nemocnice na Slovensku. Nemocnica novej generácie v Bratislave sa má nachádzať v novej, dynamicky sa rozvíjajúcej lokalite Bory.

Cieľom bude poskytovať pacientom z celého Slovenska akútnu a intervenčnú zdravotnú starostlivosť na najvyššej európskej úrovni. Nemocnica má slúžiť pacientom všetkých zdravotných poisťovní. Bratislava24.sk informoval Tomáš Kráľ, PR & Marketing manager Svet zdravia a. s.

Funkčný model

Ambíciou projektu je prilákať najlepších lekárov a zdravotné sestry zo Slovenska aj zo zahraničia. V kombinácii so špičkovým materiálno-technickým vybavením, s hotelovými službami a s procesmi zameranými na potreby pacienta má nová nemocnica dokázať, že aj v súčasných lokálnych podmienkach možno vytvoriť funkčný model modernej, pacientsky orientovanej zdravotnej starostlivosti.

Ak všetko pôjde podľa plánu, začiatok výstavby je naplánovaný na rok 2018. Nová nemocnica by mohla prvých pacientov privítať už v prvej polovici roka 2021. Doteraz najvyššia súkromná investícia do slovenského zdravotníctva má dosiahnuť sumu viac ako 100 miliónov eur.

Pre akútnych aj plánovaných pacientov

„Nemocnica novej generácie v Bratislave je najväčšou súkromnou investíciou v slovenskom zdravotníctve. Je prejavom našej ambície priniesť pacientom a zdravotníckemu personálu služby na úrovni 21. storočia. Chceme aj na tomto príklade demonštrovať, že súkromné investície vedú k vyššej kvalite a aj k dostupnosti zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ zdôraznil Eduard Maták, partner spoločnosti Penta Investments pre zdravotníctvo.

„Naša sieť nemocníc je pripravená prevziať zodpovednosť aj za tých najnáročnejších pacientov. Prvá koncová nemocnica novej generácie v Bratislave bude určená pre akútnych aj plánovaných pacientov, ktorým na svojich pracoviskách poskytne komplexnú zdravotnú starostlivosť v takmer všetkých chirurgických aj nechirurgických medicínskych odboroch," vysvetľuje Ľuboš Lopatka, generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia.

"Týmto projektom chceme dokázať, že sme schopní poskytovať zdravotnú starostlivosť na najvyššej európskej úrovni v súčasných podmienkach verejného zdravotného poistenia. Myslím si, že tento projekt sa stane referenčným pre celý región strednej a východnej Európy,“ dodal Lopatka.

Nemocnica novej generácie v Bratislave bude pri počte 400 lôžok poskytovať kombináciu zdravotnej starostlivosti koncovej a všeobecnej nemocnice. V rámci koncovej zdravotnej starostlivosti bude nemocnica zahŕňať aj:

  • 14 moderných operačných sál
  • urgentný príjem novej generácie
  • 36 jednolôžkových izieb intenzívnej starostlivosti
  • pôrodnicu novej generácie s modernými pôrodnými izbami, perinatologické centrum a modernú rodinne orientovanú jednotku intenzívnej starostlivosti pre novorodencov
  • prvé komplexné centrum zamerané na liečbu mozgových príhod
  • traumacentrum schopné zvládnuť aj náročné operácie poranení chrbtice, panvy a mozgu
  • transplantačné centrum zamerané na príbuzenské transplantácie

Všetky pacientske izby budú mať jednolôžkový štandard s doplnkovým lôžkom pre sprevádzajúcu osobu. Samozrejmosťou bude samostatné sociálne zariadenie upravené aj pre imobilných pacientov.

Štandardným vybavením bude tiež komunikačno-infotainmentový systém (TV, internet, videokomunikácia s personálom a s rodinou, prístup do zdravotnej dokumentácie a k doplnkovým službám nemocnice), medicinálne plyny a možnosť centrálneho monitoringu životných funkcií. Izby budú mať dostatok denného svetla, výhľad do zelených átrií a príjemnú akustiku.

Jednolôžkový štandard pomáha v prevencii nozokomiálnych nákaz, zvyšuje intimitu vyšetrení, navyše prítomnosť blízkej osoby urýchľuje liečivý proces.

Zdroj: Svet zdravia

Nová úroveň kvality

„Koncept nemocnice pripravujeme tak, aby sme našim pacientom poskytovali liečbu s dôrazom na optimálny výsledok a na čo najskorší návrat do aktívneho života. Reflektujeme svetové trendy zdravotnej starostlivosti, a preto sa budeme snažiť pobyt pacienta v relatívne nebezpečnom prostredí nemocnice skrátiť na minimum prostredníctvom zvyšovania podielu ambulantnej a jednodňovej starostlivosti, včasnej rehabilitácie a princípov na urýchlenie zotavenia,“ doplnil MUDr. Anton Hanušín, riaditeľ projektu nemocnice novej generácie Svet zdravia Bratislava.

Nová úroveň kvality zdravotnej starostlivosti bude definovaná na základe inovatívnych a na Slovensku unikátnych procesov. Ich prípravu má na starosti projektový tím, ktorý spolupracuje s desiatkami zahraničných expertov z celej Európy. Ku kľúčovým procesom zaisťujúcim kvalitu a bezpečnosť pre pacientov budú patriť:

  • presne definované klinické štandardy s ich vyhodnocovaním, ktorých cieľom bude zaistiť čo najvyššiu bezpečnosť a najlepší výsledok pri liečbe pacienta
  • presne definované nemedicínske štandardy: optimalizácia logistiky, zjednodušenie administratívy vďaka nemocničnému informačnému systému novej generácie. Tento systém umožní realizáciu konceptu bezpapierovej nemocnice
  • proces bezpečnej medikácie s princípom 5 S: správny pacient, správny liek, správna dávka, v správny čas a správnym spôsobom

Architektonický návrh budovy

Nemocnica využíva v dizajne pavilónový princíp s prepojenou centrálnou osou a s oddelenými logistickými tokmi pre pacientov, personál, dodávateľov, respektíve pre akútnych pacientov prichádzajúcich na urgentný príjem. Budova bude mať celkovo 5 poschodí (jedno podzemné a 4 nadzemné podlažia) a je pripravená aj na budúci rozvoj a rozšírenie.

Jednotlivé pavilóny bude možné v prípade napríklad veľkých epidémií bezpečne prevádzkovo oddeliť. Hlavným elementom architektonického návrhu, ktorý vyšiel z dielne holandského štúdia Dutch Health Architects (autori aj nemocnice novej generácie v Michalovciach), je liečivé prostredie.

Nemocnica nielenže má plniť všetky svoje medicínske úlohy, ale zároveň musí vytvárať také prostredie, aby sa tam pacient cítil dobre. Príjemné prostredie bude navodzovať vhodná kombinácia interiérových prvkov, tvarov, farieb, prírodných materiálov a najmä dostatok denného svetla. Napríklad aj všetky operačné sály budú mať denné svetlo.

Zámerom architekta je vyvolať v pacientovi pocit bezpečia a dôvery, na tomto mieste dostane profesionálnu zdravotnú starostlivosť. Nová, dynamicky sa rozvíjajúca mestská lokalita Bory v Bratislave poskytne nemocnici a jej pacientom vynikajúcu dopravnú dostupnosť (bezprostredné napojenie na diaľnicu, mestskú a prímestskú hromadnú dopravu, na medzinárodné letiská a blízkosť veľkých rezidenčných častí.)

V novej nemocnici nájde prácu približne 1 200 zamestnancov. Z toho bude približne 230 lekárskych a 700 ošetrovateľských mi­est.

„Našou ambíciou je prilákať najlepších lekárov a zdravotné sestry zo Slovenska aj zo zahraničia. Mnohí z nich čakajú práve na takúto príležitosť. Chcú sa vrátiť domov a pracovať v profesionálnych podmienkach, na ktoré sú zvyknutí,“ povedal MUDr. Anton Hanušín.

Zdroj: Svet zdravia

Prvý lekár

„Prvých kľúčových ľudí plánujeme zamestnať už v tejto fáze, aby sa mohli aktívne podieľať na definovaní detailného dizajnu či procesov. Väčšinu pracovných miest začneme aktívne obsadzovať približne rok pred plánovaným spustením. Samozrejme, potenciálnych záujemcov radi zaregistrujeme na neskoršie oslovenie už teraz, najlepšie je použiť jednoduchý registračný formulár, ktorý nájdu na internetovej stránke projektu,“ pokračoval.

Jedným z prvých lekárov, s ktorým sa spoločnosť dohodla na spolupráci, je MUDr. Vladimír Černák, PhD. Rodák z Bratislavy od roku 2004 pôsobí ako kardio a hrudný anestéziológ v Univerzitnom medicínskom centre Groningen v Holandsku.

„Práca v zahraničí mi poskytla množstvo odborných skúseností. Po odchode zo Slovenska som našiel pracovné podmienky, ktoré boli zamerané na výkon, profesionalitu a na neustále napredovanie. Samozrejme, poskytla mi aj veľmi dobré životné zázemie. Domov je však iba jeden, a preto sme s rodinou začali uvažovať o návrate. Zlomový moment nastal, keď som dostal ponuku stať sa súčasťou novej bratislavskej nemocnice Svet zdravia. Verím, že tento projekt prinesie na Slovensko minimálne takú kvalitu, akú poskytujeme pacientom v Holandsku. Teším sa, že budem môcť byť aktívne pri tom,“ doplnil MUDr. Vladimír Černák, PhD.

Plánovaný harmonogram

Projektový tím momentálne pripravuje potrebnú dokumentáciu na získanie právoplatného územného rozhodnutia a následného stavebného povolenia. Cieľom je splniť obidve nevyhnutné podmienky na začatie výstavby v priebehu budúceho roka. Spustenie výstavby je naplánované na rok 2018 a uvedenie nemocnice novej generácie do prevádzky už v prvej polovici roka 2021.

Nemocnica Bory
7
Galéria
Zdroj: Svet zdravia
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM