Rôzne

Do Petržalky zavítala netradičná meracia električka

Do Petržalky môžu premávať len obojsmerné električky, pretože na súčasnom konci trate nie je bežné slučkové obratisko. Občas však aj do Petržalky zavíta špeciálna jednosmerná električka.

Ilustračný obrázok k článku Do Petržalky zavítala netradičná meracia električka
Zdroj: DPB, a. s.

Do Petržalky zavíta meracia električka, s ktorou Dopravný podnik Bratislava vykonáva 4-krát ročne merania funkčnosti trakčného vedenia po meste.

Meracia električka

Električka typu T3 bola pôvodne určená na vyradenie z vozidlového parku, avšak podnik ju dal ešte v 90-tych rokoch opraviť a je tak plne funkčná ako meracia električka. Po vykonaní drobných úprav na vozidle a zabudovaní špeciálnych zariadení slúži na merania parametrov trolejových vedení električkových tra­tí.

„Cieľom je zaznamenať parametre električkových tratí z hľadiska spôsobilosti a funkčnosti trakčného vedenia na bezpečnú prevádzku. Kompetentní zamestnanci DPB, a.s. sledujú napríklad správnu výšku troleja nad koľajnicami, kľukatosť troleja, jeho sklon alebo aj rázy v troleji, aby bola jazda čo najkomfortnejšia. Električka má tiež zabudovanú kameru, ktorá sníma spoluprácu pantograf – trolej,“ informuje na svojom webe bratislavský dopravný podnik.

Do Petržalky iba v noci

Táto špeciálne uspôsobená električka slúži DPB, a.s. aj na to, aby podnik vedel zistiť prípadné nedostatky pri preberacích konaniach nových alebo zrekonštruovaných električkových tratiach a mohol ich v rámci preberacieho konania dať dodávateľovi upraviť tak, aby budované vedenie bolo osadené podľa projektovaných parametrov a spĺňalo všetky tieto kritériá.

Merania sa vykonávajú počas dňa, iba na električkovej trati do Petržalky v noci, nakoľko meracia električka je jednosmerná. Po vykonaní nočnej kontroly trakčného vedenia v Petržalke musí jednosmerná električka zacúvať späť do centra mesta, odkiaľ pokračuje ďalej v kontrole. Jednotlivé merania sa medzi ročnými obdobiami vyhodnocujú aj z dôvodu meniacej sa teploty vzduchu. Akonáhle DPB, a.s. zistí nedostatky, naplánuje opravu trakčného vedenia.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM