Webnoviny - Kultúra

Do opery SND sa vracia Orfeus a Eurydika

WEBNOVINY.SK

Orfeus a Eurydika Foto: patriot.sk

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Na javisko Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave sa vracia úspešná inscenácia opery Christopha Willibalda Glucka Orfeus a Eurydika. Inscenácia Orfeus a Eurydika s večným námetom lásky až za hrob je koprodukčným projektom Opery SND a varšavskej scény Teatr Wielki – Opera Narodowa. Premiéru mala 5. a 6. decembra 2008 v SND, vo Varšave ju prvýkrát diváci videli 23. mája minulého roka. Prvé tohtoročné predstavenie bude v Sále opery a baletu v novej budove SND v sobotu o 19:00, ďalšie 12. februára, 16. marca, 9. apríla a 10. júna. Produkcia zostane v Bratislave do konca tohto kalendárneho roka. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa divadla Zuzana Golianová.

Orfeus a Eurydika je dielom medzinárodne uznávaného poľského filmového a operného režiséra Mariusza Trelińského, ktorý vďaka svojmu výnimočnému prístupu k réžii opier už niekoľko rokov spolupracuje s Placidom Domingom. Dielo hudobne naštudoval dirigent Jaroslav Kyzlink. V speváckom obsadení sa v sobotu predstavia sólisti Pavol Remenár (Orfeus), Helena Becse Szabó (Eurydika) a Miriam Garajová (Amor). Operu naštudovali ďalej slovenskí a poľskí sólisti Wojtek Gierlach, Malgorzata Olejniczak a Lenka Máčiková.

Dielo sa stretlo s veľkým uznaním hneď po premiére – stalo sa inscenáciou sezóny, keď získalo Dosku v najvyššej kategórii Najlepšia inscenácia sezóny. Druhé ocenenie v kategórii Najlepšia scénografia patrilo výtvarníkovi a autorovi scény Borisovi Kudličkovi. Ten zároveň získal aj Cenu Nadácie Tatra banky v kategórii Divadlo. Produkcia žala úspechy aj v Poľsku, kde ju od mája 2009 uvádzala varšavská Národná opera.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM