Anabela Mikušiaková Samospráva

Do Miestodržiteľského paláca by sa mala Súdna rada SR presťahovať do konca mája

Súdna rada SR by sa mala do konca mája presťahovať do reprezentatívnych priestorov Miestodržiteľského paláca v centre Bratislavy. Uviedla to jej predsedníčka Jana Bajánková.

Ilustračný obrázok k článku Do Miestodržiteľského paláca by sa mala Súdna rada SR presťahovať do konca mája
Zdroj: Policajný zbor SR

Priestory pre nové sídlo získal najvyšší orgán súdnictva od štátu vo februári tohto roka. Bolo ich potrebné upraviť, odôvodnila šéfka rady niekoľko mesiacov trvajúci presun. Stále podľa nej nie je hotová počítačová sieť a niektoré ďalšie technické záležitosti.

Súdna rada čaká i na nábytok, ktorý vyrába Zbor väzenskej a justičnej stráže. „Predpokladaný termín je 30. máj, ale prosím, berte to nie úplne záväzne, pretože sa tam môžu objaviť ešte nejaké okolnosti,“ vysvetlila.

Od vzniku v roku 2002 je Súdna rada SR v podnájme ministerstva spravodlivosti na Župnom námestí. Reprezentatívne priestory jej v závere roka 2014 prisľúbil premiér Robert Fico. Rade sa podarilo dosiahnuť, že dve pätiny Miestodržiteľského paláca nedostala do prenájmu, ale ich má v správe.

Po zmluve o prevode majetku už podľa Bajánkovej bola podpísaná i zmluva o výkone spoločnej správy. Od štátu by Súdna rada mala získať na prevádzku priestorov časť financií, ktoré doposiaľ smerovali hlavnému správcovi budovy – Úradu vlády SR. „Či budú skutočne stačiť, ukáže až samotná prevádzka,“ uviedla Bajánková.

Podľa zmluvy dostala Súdna rada bezodplatne k dispozícii druhé nadzemné podlažie Miestodržiteľského paláca a časť prvého a štvrtého nadzemného podlažia. Bajánková vysvetlila, že súčasťou priestorov je veľká zasadačka, v ktorej budú prebiehať zasadnutia rady, ako i menšia, chránená zasadačka, kde budú rokovať o sudcovských previerkach na základe materiálov dodaných Národným bezpečnostným úradom.

Do roku 2014 boli funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady spojené, čo zmenila novela ústavy, ktorú v parlamente presadili strany Smer-SD a KDH. Zároveň posilnili kompetencie rady. Okrem iného má teraz na starosti previerky budúcich sudcov a zhromažďuje utajené materiály, na čo nemala vhodné priestory. Miestodržiteľský palác na Hlavnom námestí v Bratislave je účelovým zariadením, ktoré pre potreby Úradu vlády SR a iných ústredných orgánov štátnej správy poskytuje ubytovacie, stravovacie a doplnkové služby.

Prečítajte si tiež: Ružinov podporí nápady za viac ako 165-tisíc eur. Pozrite si vybrané projekty

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM