Adriana Banásová Kultúra

Do Bratislavy zavíta japonský symfonický orchester, divákom sa predstaví v Slovenskej filharmónii v marci

Členovia veľkého symfonického orchestra z jednej z najprestížnejších kresťanských škôl v Japonsku v meste Kjóto, Doshisha University Orchestra, sa predstavia v Bratislave. V Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie vystúpia v stredu 9. marca o 18.00 h a uvedú japonsko-európsky program.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy zavíta japonský symfonický orchester, divákom sa predstaví v Slovenskej filharmónii v marci
Zdroj: TASR

Návštevníci si vypočujú v podaní hostí predohru skladby Antonína Dvořáka Karneval a symfóniu (č.2 D dur) Johannesa Brahmsa. Japonskú tvorbu bude reprezentovať skladba s názvom Gloriosa (Guruiyoza), ktorej autorom je Yasuhide Ito.

Organizátorom koncertu je Slovenská filharmónia v spolupráci s občianskym združením Ars ante portas. Európske turné japonského študentského orchestra zabezpečuje agentúra The Prague Concert.

Koncert navštívila aj cisárska rodina

Symfonické teleso Doshisha University Orchestra z Japonska tvorí 120 študentov prevažne z univerzity Doshisha v meste Kjóto, jednej z najvýznamnejších kresťanských škôl v Japonsku, ktorú založil Jo Niijima v roku 1875.

Doshisha University Orchestra založil Makizo Nakagawa a jeho prvé vystúpenie sa uskutočnilo v roku 1925. Jeho reputácia neustále stúpala a jeden z jeho prvých koncertov poctili svojou návštevou aj členovia japonskej cisárskej rodiny. V roku 1980 orchester podnikol svoje prvé zahraničné turné do USA. Odvtedy už realizoval viaceré koncertné turné, navštívil napríklad Nemecko, Českú republiku či Maďarsko. V roku 2012 vystúpil orchester v meste Kanazawa na pozvanie medzinárodného festivalu La Folle Journée, ktorý vznikol vo Francúzsku.

Doshisha University Orchestra má veľmi dobré vzťahy s ďalšími umeleckými telesami, najmä s tokijským Rikkyo University Symphony Orchestra. Každoročne realizujú spoločný koncert v Kjótu alebo v Tokiu, odohrali už 52 spoločných koncertov.

Doshisha University Orchestra pravidelne vystupuje v slávnej koncertnej sieni Symphony Hall v Ósake, každý rok na Štedrý večer vystupuje v Kjótu s Händlovým Mesiášom v spolupráci s niektorým z miestnych speváckych zborov. Vlaňajší Mesiáš bol už 61. takýmto koncertom, ktorý sa považuje v podaní orchestra za charakteristickú zimnú udalosť celého regiónu.

Dirigent orchestra Hiroyuki Odano sa narodil v Jokohame. Svoje bakalárske a magisterské absolutórium získal na umeleckej škole Tokyo National University of Fine Arts and Music. V štúdiách potom pokračoval v rokoch 1983 – 1985 ako štipendista nadácie International Rotary Foundation na Hudobnej akadémii vo Viedni. Získal viaceré ocenenia v domácich i medzinárodných dirigentských súťažiach, napríklad v Holandsku, pôsobil ako hosťujúci dirigent viacerých orchestrov v Európe, diriguje aj operné a baletné predstavenia. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na umeleckých vysokých školách v Tokiu a Osake.

Informáciu poskytol predstaviteľ občianskeho združenia Ars ante portas v Bratislave Ján Juráš.

Prečítajte si tiež: Do Bratislavy mieria Shaolinskí mnísi

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM