Rôzne

Do Bratislavy prídu európski experti na cyklodopravu

Už tento utorok prídu do Bratislavy európski experti, ktorí odprezentujú svoje skúsenosti s rozvojom cyklodopravy.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy prídu európski experti na cyklodopravu
7
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Občianske združenie Cyklokoalícia organizuje workshop zameraný na rozvoj cyklodopravy na Slovensku.

Cyklodoprava na Slovensku

Zúčastňujú sa ho zástupcovia miest a obcí, dopravní policajti, zástupcovia Ministerstva dopravy SR a miestni aktivisti so záujmom o viac cyklotrás vo svojich regiónoch. Workshop sa uskutoční 19. 2. 2019 (utorok) od 9:00 do 17:00 hod. v Justiho sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

So svojimi skúsenosťami na workshope vystúpia európski experti na cyklodopravu z Poľska a Českej republiky. Tamás Dombi, zástupca riaditeľa na Varšavskom Úrade mestských ciest, odprezentuje príklady, ako sa Varšave podarilo za štyri roky od základov vybudovať alebo kompletne zrekonštruovať až 200 km cyklotrás. Tiež porozpráva o skúsenostiach s mestským bikesharingom, kde sú k dispozícii aj bicykle pre deti.

„Sme radi, že sa nám na Slovensko podarilo priniesť človeka ako Tamás Dombi, ktorý je priamo zodpovedný za rozvoj cyklodopravy ako zástupca hlavného mesta Poľska – Varšavy. Práve Tamás pomohol naštartovať proces tvorby cyklotrás aj na základe vedomostí získaných na kurze spoločnosti Copenhagenize (Dánsko), ktorá v mestách po celom svete konzultuje a realizuje opatrenia pre rozvoj cyklodopravy podľa Kodaňského modelu,” uviedla Lenka Rozsívalová, koordinátorka projektu.

Experti na cyklodopravu

Ďalší zahraničný odborník, Michal Šindelář z Nadácie Partnerství (Česká republika), sa zameria na PR akú súčasť celkovej stratégie rozvoja udržateľnej dopravy. V rámci Brna pripravil a produkoval osvetovú kampaň Jezdím pro Brno. Organizoval tiež podporné “nakoleonské” cyklojazdy, ktorých sa zúčastnilo viac ako 1000 ľudí.

Strategickú analýzu situácie cyklodopravy na Slovensku doplní Boris Valach z projektu Ideas into energy a zistenia z auditu BYPAD zameraného na stav cyklodopravy v Bratislave Lenka Rozsívalová z Cyklokoalície.

Cyclurban

Súčasťou programu sú aj pracovné skupiny, kde si účastníci z miest a obcí vyskúšajú realizáciu opatrení na upokojovanie dopravy, riešenia križovatiek priateľských ku chodcom a cyklistom, zlepšenie podmienok pre dochádzanie detí na bicykloch do škôl, tvorbu cyklotrás medzi obcami či zavedenie parkovania pre bicykle.

“Považujem za skvelé, že zástupcovia miest a obcí si v praxi pod vedením cykloodborníkov, vyskúšajú možnosti zlepšenia mestského prostredia pre jeho “používateľov” – cyklistov, chodcov, rodiny s deťmi. Prenos skúseností z miest ako Brno či Varšava, ktoré sú nám blízke, tiež pomôže naštartovaniu cyklodopravy na Slovensku,” dodal Daniel Duriš, prezident Cyklokoalície.

Projekt Cyclurban sa zameriava na bicyklovanie ako prvok zmiernenia dopadov klimatických zmien v mestách a ako opatrenia pre udržateľnú mestskú mobilitu. Okrem Slovenska zastúpeného Cyklokoalíciou na ňom participujú partneri z Nemecka, Estónska, Litvy, Poľska, Chorvátska a Grécka. Projekt je financovaný nemeckým Ministerstvom životného prostredia a European Climate Initiative.

Ilustračný obrázok

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM