Maros Palesch Kultúra

DNI PETRŽALKY

BRATISLAVA - PETRŽALKA, 27.05.2011. Petržalská samospráva pripravila pre obyvateľov mestskej časti, Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta 14. ročník obľúbeného podujatia Dni Petržalky. Počas troch týždňov (6. – 25. júna) je pre verejnosť pripr

Tohtoročné Dni Petržalky odštartuje v pondelok 6. júna 2011 o 9,00 hodine Futbalový turnaj priateľstva, na ktorom sa zúčastnia mužstvá výberu bratislavských Rómov proti výberu hráčov z okresného riaditeľstva Policajného zboru a vlády Slovenskej republiky.

V ten istý deň (6.6.) popoludní od 14,00 hod. v Športovej hale na Znievskej ulici sa uskutočnia súťaže družstiev základných škôl z Petržalky a Rusoviec pod názvom Petržalka v pohybe – Deň detí. Medzi súťažnými disciplínami bude napr. beh, slalomový beh, hádzanie krúžkov na cieľ, prihrávky rôznymi typmi lôpt a na záver si všetky družstvá zahrajú medzi sebou vybíjanú.

Tradične počas Dní Petržalky mestská časť oceňuje aj mladých a vyhodnotí žiacku osobnosť základných škôl. Cenu Junior Osobnosť Petržalky 2011 udelí starosta Vladimír Bajan vo štvrtok 9. júna o 10,00 hod. v DK Zrkadlový háj na Rovniankovej 3.

Petržalská uličná futbalová liga v malom futbale – ENGERAU STREET SOCCER LEAGUE je naplánovaná na 11. júna. Petržalské uličné družstvá sa môžu do nej registrovať online na www.essl.sk . Zápasy tímy odohrajú na revitalizovanom ihrisku na Farského ulici. Istou lahôdkou pred júnovými Majstrovstvami sveta v hokejbale bude určite Hokejový turnaj mládeže do 15 rokov o Pohár starostu, ktorý organizuje Slovenská hokejbalová únia. Úvodný hvizd prvého zápasu sa ozve o 8,00 hodine v hokejbalovom areáli na Tematínskej ulici rovnako 11. júna.

Do pestrej palety podujatí v rámci Dní Petržalky patrí aj Deň v knižnici. Počas neho 14. júna o 10,00 hod. vyhodnotia súťaž školských časopisov. Ide o organizované podujatie vo VŠK Prokofievova 5.

24. ročník už tohto roku má populárny futbalový turnaj žiakov pre družstvá petržalských škôl a škôl z Rusoviec, Jaroviec a Čunova Penalta (Petržalské Nálezisko Talentov) a 15. ročník oslavuje tzv. miniPenalta. Obe súťaže sa základnými kolami začali už v máji a vyvrcholia finálovými zápasmi 17.júna 2011 v čase medzi 9,00 – 14,00 hod. v ZŠ Budatínska 61.

Ďalším športovým ťahákom bude streetbalové podujatie pre deti, mladých, aj celé rodiny nazvané STREETBALL – Petržalský Uličný Basket 2011. V areáli ZŠ Holíčska 50 sa uskutoční 18. júna od 8,30 do 16,00 hod., pričom záujemcovia sa môžu prihlásiť na podujatie do 17.6. do 18,00 hod. online na www.bscbratislava.sk .

Neodmysliteľnou súčasťou Dní Petržalky je Súťažná prehliadka amatérskych hudobných skupín, ktorej víťaz vystúpi v záverečnom Galaprograme. V Dome kultúry Lúky sa mladí muzikanti a speváci stretnú 18. júna, súťaž sa začne o 9,30 hod. Ďalšie informácie o prihláškach do súťaže získajú záujemcovia na www.kzp.sk.

Spoločné podujatie detí a mladých s handicapovanými rovesníkmi spojené so športom, zábavou a porozumením – to je podujatie Energia pre šport- šport bez bariér. V programe vystúpi skupina Desmod, Zuzana Smatanová a úspešní slovenský športovci – reprezentanti. Účasť prisľúbil bývalý tenista a tréner Miloš Mečíř (nositeľ olympijského zlata zo Soulu a nositeľ Radu Ľudovíta Štúra I. a II. triedy), na Slovensku na medaily najbohatšia športovkyňa zo svetových a európskych súťaží najvyššieho rangu plavkyňa Martina Moravcová, hokejový brankár a majster sveta z roku 2002 Ján Lašák a slovenský volejbalový reprezentant hrajúci v Taliansku Richard Nemec. Energia pre šport- šport bez bariér bude v Sade Janka Kráľa 22. júna od 8,00 do 18,00 hod. Hlavnými organizátormi sú Slovenský paralympijský výbor, Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov a mestská časť Petržalka.

Organizátori Dní Petržalky myslia aj na veľkú skupinu obyvateľov, ktorí vo voľnom čase s obľubou osedlajú bicykel. Popri cyklistickej súťaži pre žiakov ZŠ Olympijské nádeje Petržalky bude 25.6. 2011 na Dostihovej dráhe na Starohájskej ulici aj cyklosúťaž pre verejnosť. Nepôjde len o súťaž v jazde na bicykli, ale do nej sa môžu prihlásiť aj deti a dospelí na trojkolkách, invalidných vozíkoch, kolobežkách a na štarte sú vítaní aj rodičia s kočíkmi. Účasť na podujatí prisľúbil predseda Slovenského olympijského výboru František Chmelár, legendárny olympijský víťaz v dráhovej cyklistike a 2-násobný majster sveta Anton Tkáč i kozmonaut plk. Ivan Bella. Súťaž sa začne o 9,00 hod., prihlasovanie do súťaže je do 25.6. do 8,00 hod., kontakt pre viac informácií jan.meleg@petrzalka.sk.

14. ročník Dní Petržalky vyvrcholí na dostihovej dráhe v Starom háji v sobotu 25. júna udelením ocenenia Osobnosť Petržalky 2011, slávnostným Galakoncertom a ohňostrojom. Celý deň už od rána sa v areáli Závodiska uskutočnia rôznorodé kultúrne a spoločenské podujatia pre rôzne vekové kategórie. Pre deti nebudú chýbať súťaže, tvorivé dielne, detské hry, moderné spoločenské stolové hry, výtvarné aktivity, maľovanie na tvár, bábkové divadlo, vystúpenia detských folklórnych súborov, tanečné skupiny rôznych štýlov a žánrov atď. Seniorom popoludňajšie chvíle od 16. hodiny spestrí spevácka skupina Melódia, Tanečná skupina Saltarello s country tancami a country hudobná skupina. Dni Petržalky 25. júna budú voňať aj gulášom. Súťaž vo varení gulášu o petržalskú varechu sa začne o 10,00 hod. V rovnakom čase sa otvára aj Jarmok remesiel. Súťaž O najkrajšieho petržalského orieška určite zaujme milovníkov štvornohých chlpáčov bez rodokmeňa (14,00 – 16,00 hod.). Pre milovníkov literatúry mestská časť pripravila v popoludňajších hodinách Petržalskú burzu kníh. Od 13,00 do 18,00 hod. verejnosť bude môcť spoznať prácu a projekty neziskových organizácií v rámci JaPKo – Jarmoku petržalskej komunity.

Zraky Petržalčanov a návštevníkov mestskej časti určite upúta motorové lietanie s padákom (svoju činnosť predstaví Slovenský zväz paraglidingu s ukážkami paraglidingu – vzlietnutie, prelety a pristátie paraglidistov). Združenie športových klubov Petržalky o. z. v spolupráci so Slovenskou asociáciou halového veslovania a Slovenským veslárskym klubom pripravili akciu „Veslovanie bez vody v Petržalke“ s ukážkami veslovania na veslárskych trenažéroch.

**Galaprogram, ktorý od 18. hodiny potrvá až do polnoci, má aj tohto roku zaujímavý program. ** O zábavu sa postará známa humorná dvojica René Štúr a Svätopluk Malachovský. Ťahákom isto bude skvelá česká diva Lucie Bílá. Pred ňou sa na hlavnom pódiu vystriedajú: víťaz súťaže amatérskych hudobných skupín, Zabudnutí, Bluesriders, HEX a Fragile.

Príďte si vychutnať farby a vône 14. ročníka Dní Petržalky!

Zdroj: MČ Bratislava – Petržalka, Mária Grebeňová-Laczová

DNI PETRZ
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM