Kultúra

Dnešný večer bude v Dúbravke patriť čerešniam

Zábava s čerešňami na všetky spôsoby. Taký bude dnešný večer v bratislavskej mestskej časti Dúbravka, kde sa bude konať Čerešňový juniáles.

Ilustračný obrázok k článku Dnešný večer bude v Dúbravke patriť čerešniam
Zdroj: TASR

Návštevníci sa môžu tešiť na strapce čerešní, čerešňové štrúdle i bohatý kultúrny program, ktorý sa začína už o 17.30 hod. pred miestnym Domom kultúry.

Špeciality z čerešní

Dúbravčania sa vďaka podujatiu môžu dozvedieť o tradícii pestovania a zberu čerešní. Taktiež si budú môcť vychutnať špeciality z toho ovocia.

Na svoje si prídu aj milovníci country a elektronickej hudby. Nudiť sa nebudú ani deti, pre ktoré bude pripravený skákací hrad či tombola.

Súťaž o najlepší koláč

„Akousi novinkou v tomto roku je súťaž o najlepší recept a koláč na Čerešňovom juniálese,“ hovorí starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Dúbravčania už uplynulé dni posielali recepty na čerešňové dobroty, ktoré dnes na podujatie so sebou prinesú.

Dúbravka začala už vlani oživovať svoju čerešňovú tradíciu. Táto bratislavská mestská časť bola totiž kedysi obec, kde sa darilo ovocinárstvu a čerešne sa vyvážali až do Prahy.

„Najväčší rozsah nadobudol vývoz po prvej svetovej vojne, keď sa stali významnou obchodnou komoditou, ktorá vylepšovala rozpočet mnohých rodín,“ priblížila hovorkyňa dúbravskej samosprávy Lucia Marcinatová.

Zo železničnej stanice v Lamači mohli Dúbravčania v sezóne podľa jej slov denne vypraviť jeden až jeden a pol vagóna čerstvých čerešní do Prahy. „Typické jedlo pre Dúbravku bolo preto také, ktoré obsahovalo aj čerešne,“ podotkla.

Čítajte aj: Bratislavčanov čaká víkend nabitý rôznymi podujatiami

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM