Tomáš Stupavský Rôzne

Dnes sa začína prvý tohtoročný letný tábor pre deti v Gerulate v Rusovciach

Dvanásťročné až štrnásťročné deti, ktoré sa zaujímajú o výtvarné umenie a venujú sa histórii, sa schádzajú dnes na prvom turnuse letného tábora v Gerulate v Rusovciach.

Ilustračný obrázok k článku Dnes sa začína prvý tohtoročný letný tábor pre deti v Gerulate v Rusovciach
Zdroj: TASR

Zorganizovalo ho, podobne ako aj druhý letný tábor, ktorý sa začne 16. augusta, Múzeum mesta Bratislavy. Tábor „Malé múzejné bádania“ na tému: Staroveký Rím/ Výtvarný ateliér zručností organizuje múzeum v júli a v auguste v Antickej Gerulate v Rusovciach. 25 detí bude týždeň kresliť, modelovať, naučia sa pracovať s hlinou a dozvedia sa tiež veľa zaujímavého o našej dávnej histórii.

Gerulata úzko súvisí s historicky zachovalými Rusovcami, kde sú mnohé archeologické nálezy. Patrí medzi ne aj osada Gerulata z 2. storočia, uvádza sa na webovej stránke Rusoviec.

V areáli múzea Gerulata sa nachádzajú základy stavieb z 2. až 4. storočia. Je to miesto, kde stál aj Rímsky vojenský tábor Gerulata, ktorý prekvital v 1. až 4. storočí nášho letopočtu. Bol súčasťou obranného systému Rímskej ríše, jedným z najpozoruhod­nejších štátnych útvarov v histórii.

Vo výstavnej sieni sú umiestnené nálezy z archeologických výskumov. Gerulata ponúka aj dôkazy o existencii raných kresťanov. Je pravdepodobné, že ide o vôbec najstaršie doklady kresťanského náboženstva na území Slovenska. Podľa webovej stránky, je v súčasnosti odkrytá a sprístupnená len malá časť kastela (expozícia Múzea Bratislava). Spomienkou na prítomnosť Rimanov sú aj Rímske hry, ktoré sa každoročne konajú v Rusovciach.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM