Maros Palesch Kultúra

Dnes sa začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou

Dnešná Popolcová streda je v rímskokatolíckej cirkvi začiatkom 40-dňového pôstu pred Veľkou nocou. Hlavným zmyslom tohto dňa je pripomenúť veriacim ľudskú pominuteľnosť, dôležitosť pokánia, potrebu prehĺbiť vieru v Boha a lásku k blížnym. Popolcová s

Súčasťou liturgie v kostoloch v tento deň je obrad požehnania popola a kňazi dávajú znak kríža popolom na čelá veriacich so slovami: „Kajajte sa a verte evanjeliu“, alebo „Pamätaj, že prach si a na prach sa obrátiš“.

Bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský bude dnes o 17.00 h celebrovať svätú omšu, ktorou sa v Katedrále sv. Martina začne veľkopôstny program. Počas celého obdobia pôstu bude arcibiskup Zvolenský každý piatok od 20.00 h viesť pobožnosť Krížovej cesty.

Podobne aj biskupi a kňazi v iných mestách na Slovensku dnes celebrujú sv. omše na úvod obdobia pôstu.

V Ríme sa obrady Popolcovej stredy uskutočnia pod vedením pápeža Benedikta XVI.

V rímskokatolíckej cirkvi predveľkonočný pôst trvá od Popolcovej stredy do Veľkonočnej nedele, ktorá tento rok pripadá na 24. apríla.

Aj v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) sa Popolcová streda považuje za začiatok pôstneho obdobia, aj keď sa neslávi. Evanjelici, podobne ako veriaci Reformovanej kresťanskej cirkvi a niektorých ďalších, kladú dôraz najmä na prvú pôstnu nedeľu (tentoraz je 13. marca).

V cirkvách byzantského obradu – pravoslávnej a gréckokatolíckej – sa Veľký pôst začal už v pondelok 7. marca.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM