Rôzne

Dlhoročný spor týkajúci sa amfiteátra v Devíne by sa mohol skončiť

Dlhoročný spor týkajúci sa schátranej budovy bývalej reštaurácie a amfiteátra na Slovanskom nábreží pod hradom Devín v Bratislave, ktorý skončil na Najvyššom súde SR, by sa mohol vyriešiť.

Ilustračný obrázok k článku Dlhoročný spor týkajúci sa amfiteátra v Devíne by sa mohol skončiť
Zdroj: facebook.com/Ľudská mierka

Vyplýva to z návrhu na uzatvorenie dohody o urovnaní, ktorý vo štvrtok schválili bratislavskí mestskí poslanci. Hlavné mesto by tým malo získať späť daný objekt, predať a prenajať by však malo niekoľko pozemkov v Devíne.

„Navrhujeme schváliť mimosúdne riešenie prebiehajúceho súdneho sporu a na to nadväzujúci predaj a prenájom nehnuteľností, keďže ide o súčasť komplexného majetkovoprávneho vyrovnania vzťahov k nehnuteľnostiam v katastrálnom území Devín,“ konštatuje sa v materiáli.

Začatie rokovaní o mimosúdnom vyriešení súdneho sporu odporučila hlavnému mestu advokátska kancelária, ktorá ho v spore zastupuje. Odôvodnila to „vysokou pravdepodobnosťou neúspechu v spore.“

Najatraktívnejšie miesto

Miesto pri sútoku Moravy a Dunaja, kde amfiteáter stojí, patrí k turisticky najatraktívnejším na Slovensku. Budova bola postavená v Devíne po tom, ako mestečko po Mníchovskej dohode z roku 1938 odčlenili od Československa a pripojili administratívne k Rakúsku.

Za socializmu ju spravoval podnik Reštaurácie a jedálne. Po roku 1989 ju získalo do správy mestské múzeum, ktoré sa budovu rozhodlo na 99 rokov bezplatne prenajať spoločnosti Seafly so sídlom v Štokholme. Spoločnosť ju bola podľa zmluvy povinná zrekonštruovať.

Mestské zastupiteľstvo Bratislavy vyhlásilo zmluvu na zasadnutí v marci 1991 za protizákonnú. Žiadosť súkromnej firmy o odovzdanie objektu v roku 1995 magistrát odmietol.

Dlhoročný spor

Argumentoval tým, že zmluva z roku 1990 je od začiatku neplatná z dôvodu absencie predchádzajúceho súhlasu mestskej časti. Seafly v minulosti žiadala o to, aby bola hlavnému mestu uložená povinnosť zabezpečiť stavebné povolenie potrebné na rekonštrukciu objektu.

Spor iniciovaný švédskou spoločnosťou o platnosť nájomnej zmluvy riešia súdy od roku 2008. Prípadom sa zaberal Krajský súd v Bratislave i Okresný súd Bratislava I.

V auguste 2022 podala spoločnosť dovolanie voči rozhodnutiu súdu, vec sa tak dostala na Najvyšší súd SR, ktorý ani do októbra 2023 nerozhodol.

Bývalé vedenie mesta ešte v roku 2017 deklarovalo, že chce vrátiť do tohto objektu život a obnoviť v ňom kultúru a zároveň ho zrekonštruovať.

Stav budovy hlavné mesto priebežne monitoruje. Keďže jej stav sa pre súdny spor nedá riešiť komplexne, amfiteáter dostal vlani aspoň čiastočne nový vzhľad, keď ho prekryli plachtou kopírujúcu jeho pôvodnú siluetu. Spodná časť dostala antigrafitový ná­ter.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM