KAW Rôzne Správy

VIDEO: Tlupa DIVIAKOV v Bratislave. Medzi PANELÁKMI opäť pochodovalo takmer 40 zvierat

Už je to takmer bežný jav. Veľká diviačia rodina sa v noci presúva na Kramáre a nad ránom s plnými bruchami naspäť do lesa či do opustených záhrad.

Zdroj: Facebook.com/Jakub Mrva - Za zelenšiu Bratislavu

Pred pár dňami sme vás informovali, ako si diviačia rodina vykračuje okolo 5.30 hod. cez priechod pre chodcov na Kramároch. „Safari“ zážitok sa opäť zopakoval a obyvatelia mestskej časti zachytili stádo diviakov, ako si to neskoro večer namierili medzi paneláky.

Rajský život v záhradách

Video obyvateľov Kramárov zdieľal na sociálnej sieti poslanec mestského zastupiteľstva za Mestskú časť Bratislava-Nové Mesto Jakub Mrva, ktorý zároveň vysvetlil, ako rieši samospráva tento problém.

Snažíme sa zistiť, kde majú ležovisko. Či na okraji lesa alebo v nejakej z mnohých zarastených neudržiavaných záhradách v okolí Magurskej. Je možné, že chodia z areálu bývalých Štúdií Koliba, ktorý priamo susedí s lesom. Mestská časť na môj podnet vyzvala viacerých vlastníkov záhrad a developerských pozemkov, aby si ich vyčistili od kríkov a buriny. Diviaky na takýchto pozemkoch majú dokonalé podmienky na život. Nikto ich neruší a majú dostatok potravy,“ vysvetľuje Mrva.

Odlov diviakov medzi domami, tak ako to navrhujú niektorí Bratislavčania, je podľa neho problematický. „Z môjho pohľadu je strieľanie z guľových zbraní medzi domami či chatami nedobrý nápad. Odrazená či zblúdilá guľka môže ľahko zaletieť do okna…,“ uvádza Mrva.

Poľovníci preto lovia diviaky v lese, ale v Bratislave je to taktiež komplikované, pretože po lese sa stále prechádza veľa ľudí, a to aj po zotmení alebo skoro ráno.

Stretnutie s diviakom

Diviak je podľa plachý tvor, ktorý neútočí, pokiaľ sa necíti ohrozený. Niekedy však môže na človeka pokojne pozerať a čakať, či nedostane niečo na jedenie. Odborníci však radia, aby ľudia diviakov nekŕmili, prirodzenej potravy majú dostatok. Nebezpečný môže byť zranený diviak, alebo keď sa človek dostane medzi samicu a jej mláďatá.

Rozhodne k diviakom nepúšťajte psov a majte ich na vôdzke. V prípade nebezpečenstva volajte mestských alebo štatnych policajtov.

Ak uvidíte diviakov medzi domami, nahláste ich samospráve, tá bude ďalej kontaktovať Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá je zodpovedná za riešenie výskytu diviakov v intraviláne,“ radí Mrva.

Útok

Ak už človek diviaka stretne, nemal by ho plašiť a pozerať sa mu priamo do očí, ale radšej pokojne, chrbtom pomaly cúvať preč. Ak už zver človeka napadla, treba si ľahnúť na zem do skrčenej polohy a chrániť si hlavne hlavu a krk. Ak je možné, treba silno kričať o pomoc a po útoku vyhľadať lekársku pomoc.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Facebook.com/Jakub Mrva - Za zelenšiu Bratislavu
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM