Maros Palesch Kultúra

Divadlo v čase - čas v divadle

Súčasne Vás pozývame na výstavu „Divadlo v čase – čas v divadle“, ktorú pripravil Divadelný ústav v Bratislave a ktorá mapuje 65 sezón Divadla Nová scéna. Vernisáž výstavy bude súčasťou prvej premiéry muzikálu „Cigáni idú do neba“ 2.3. 2012.

Výstava vás prevedie životom aj zákulisím divadla, začína sa v roku 1946 a končí v roku 2011. Predstaví to najlepšie z tvorby zakladateľskej generácie najvýznamnejších režisérov – Drahoša Želenského, Františka Kudláča, Magdy Husákovej-Lokvencovej, i Františka Krištofa Veselého ale aj éru muzikálov Jozefa Bednárika (Evanjelium o Márii, Grand Hotel, Klietka bláznov).

Nová scéna vznikla a dlhé roky pôsobila ako dvojsúborové divadlo a tento moment sa odráža aj vo farebnom členení výstavy. Panely venované spevohre – hudobnej komédii, operete a muzikálu, sme obliekli do staroružového tónu a panely venované činohernému divadlu / éra Miloša Pietora, Vladimíra Strniska, Stanislava Párnického/ do zlatohnedého odtieňa. Tak môžete prechádzať výstavou a nerušene sledovať len líniu vývoja hudobného alebo činoherného divadla. Ale môžete si ju vychutnať aj ako celok.

Výstava mapuje aj nástup režírujúcich hercov (Ľubomír Paulovič, Emil Horváth, Ľubo Roman) a hľadanie nových slovenských autorov (Ivan Holub, Rastislav Piško, Viliam Klimáček).

Vstúpte do sveta slávnych inscenácií a hereckých hviezd Divadla Nová scéna!

Kurátorka výstavy Mgr. Zuzana Nemcová Gulíková Odborná spolupráca Mgr. art. Nina Bačíková Grafické riešenie a produkcia Viera Burešová Technická spolupráca Viera Helbichová Vašeková Jazyková redaktorka Mgr. Mária Adamčíková

Zdroj: Divadlo Nová Scéna, Patrícia Adamová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM