Kultúra

Divadlo Nová scéna pripravuje inscenáciu v spolupráci s migračným úradom

Kľúčovou témou novej inscenácie, ktorej cieľovou skupinou budú predovšetkým žiaci základných a stredných škôl z celého Slovenska, sú práve utečenci.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo Nová scéna pripravuje inscenáciu v spolupráci s migračným úradom
Zdroj: TASR

Divadlo Nová scéna pokračuje v projekte Mladá Nová scéna, v ktorom sa sústreďuje na uvádzanie titulov pre mladého a detského diváka. Po pilotnej inscenácii, školskej dráme Punk Rock a téme násilia a šikany v komunite mladých, chystá novinku Domov, kde je ten tvoj?.

Hra o utečencoch

„Prišli sme s témou hľadania, integrácie iného človeka v spoločnosti, či už je to otázka migrácie, ľudí, ktorí k nám prichádzajú na Slovensko ako migranti, azylanti, ale aj témou hľadania, naplnenia slova domov – čo by bolo, ak by vojnový stav nastal tu a teraz a my by sme sa museli zbaliť a odísť čím skôr preč,“ priblížil inscenáciu jej režisér Svetozár Sprušanský.

Pripravovaný titul vzniká v spolupráci s migračným úradom Ministerstva vnútra SR. Kľúčovou témou novej inscenácie, ktorej cieľovou skupinou budú predovšetkým žiaci základných a stredných škôl z celého Slovenska, sú práve utečenci. Inscenácia vychádza z úspešnej knižnej predlohy dánskej spisovateľky Janne Tellerovej a bola už spracovaná formou divadelných predstavení pre žiakov v rôznych krajinách.

„Projekt bude mať nielen divadelný, ale aj edukatívno-spoločenský charakter,“ poznamenal v pondelok na prvej čítacej skúške Sprušanský.

Predstavenie doplní beseda

V novom titule sa predstavia mladí herci Dávid Hartl a Vladislav Plevčík/Michal Candrák. „Práve interaktivita a možnosť stotožnenia sa mladého diváka s mladým hrdinom na javisku je veľmi dôležitá, aj to, že v mnohých miestach budú vystupovať z danej postavy a budú mnohé témy a otázky klásť sami za seba,“ doplnil Sprušanský k obsadeniu inscenácie, ktorá má vtiahnuť do témy i divadelným spracovaním.

„Veľmi výraznou zložkou inscenácie bude aj hudba, kde by sme sa radi inšpirovali slovenskými ľudovými piesňami a ich následným spracovaním do dnešnej podoby,“ prezradil režisér.

Po vyše hodinovom predstavení, ktoré je určené pre divákov od 11 rokov, bude nasledovať 20-minútová beseda s pracovníkmi Migračného úradu MV SR a tvorcami. Súčasťou inscenácie má byť aj metodický list, ktorý si budú môcť pedagógovia stiahnuť na webstránke divadla a ďalej pracovať s materiálmi napríklad o histórii migrácie zo SR od 1. svetovej vojny až po súčasnosť.

Premiéra sa uskutoční v Štúdiu Olympia 8. novembra.

Na fotografii zľava herec Karol Čálik, riaditeľka Divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová, režisér Svetozár Sprušanský, herec Dávid Hartl, herec Michal Candrák, herec Vladislav Plevčík počas prvej čítacej skúšky divadelnej inscenácie Domov, kde je ten tvoj?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM