Kultúra

Divadlo elledase: Pikantné situácie na javisku

Tanečné Divadlo elledanse vstupuje do novej sezóny s množstvom noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo elledase: Pikantné situácie na javisku
Zdroj: TASR

Už koncom augusta účasťou na najväčšom európskom tanečnom veľtrhu a festivale v nemeckom Düsseldorfe otvorilo svoju ôsmu sezónu Divadlo elledanse. Do hlavného večerného programu 20. ročníka Tanzmesse vybrali predstavenie choreografky a režisérky Lucie Holinovej Fuga spomedzi viac ako 3000 uchádzačov. „Je to ojedinelý festival, stretnutie promotérov, riaditeľov škôl, festivalov, divadiel, všetkých tých, čo vo svete tanca niečo znamenajú, a je to možnosť, ako otvoriť pomyselné dvere do sveta,“ uviedla dnes na stretnutí s médiami v Bratislave riaditeľka Divadla elledanse Šárka Ondrišová.

Zámerné čakanie

Vo štvrtok 4. septembra Lucia Holinová na doskách tohto tanečného divadla uvedie ďalšiu premiéru. Predstavenie s názvom Zámerné čakanie pripravila v spolupráci s umeleckým zoskupením Neskorý zber. Novovzniknutý spolok spolu s ňou tvoria Monika Čertezni, Daniel Raček, Anna Sedláčková.

„Ambíciou predstavenia je komunikovať s divákmi o aktuálnych témach. Tanečník v zrelom veku je zriedkavo vnímaný ako perspektívny, progresívny. Paradoxom je, že práve v tomto veku vie priniesť témy, odpovede na otázky, vie ich formulovať,“ povedala pre TASR Lucia Holinová k predstaveniu, ktoré približuje životy štyroch tanečníkov v strednom veku. Tí poodhaľujú dvere svojich vnútorných svetov a prostredníctvom navzájom prepojených obrazov sa dotýkajú tém ako intimita, ženskosť, čakanie, rešpekt, iritácia či osamelosť.

Vydláždený život

Pre nadšencov pohybového divadla je určená ďalšia septembrová premiéra – experiment Vydláždený život (Paved life) izraelského choreografa Rotema Tashacha, ktorú elledanse uvedie 7. a 8. septembra. „Už minulý rok sme s izraelskou choreografkou a režisérkou Renanou Raz smerovanie Divadla elledanse posunuli od čisto tanečných predstavení k tomu viac performatívnemu. Toto je ešte o krok ďalej, hodinu sa tu rozpráva,“ povedala Šárka Ondrišová k originálnemu titulu, v ktorom päť tanečníkov hovorí o prežívaní svojho fyzického tela a nechýbajú v ňom ani pikantné situácie.

Iný umelecký rukopis prinesú dve nové autorské predstavenia Veroniky Pavelkovej, ktorá v novembri v tanečnom divadle uvedie hru Mama ma má reflektujúcu vzťah matiek a dcér. V decembri sa táto autorka a režisérka prihovorí mladším divákom tanečným predstavením Rozprávkové prázdniny. Január 2015 otvorí v elledanse opäť Lucia Holinová, ktorá dala svojmu novému tanečno-audiovizuálnemu performance názov Watch. V apríli budú mať priaznivci poetiky Debris Company možnosť na pôde elledanse vidieť premiéru projektu Rose, ktorý pripravia Stanka Vlčeková a Jozef Vlk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM