Tlačové správy

Divadelná hra zo života na panelovom sídlisku - HOMO PANELLUS (Človek panelový)

Režisér Ján Šimko prináša do sveta divadelného umenia fiktívny príbeh postáv z prostredia panelového sídliska. Inscenácia využíva prvky dokumentárneho divadla a prácu s oral history.

Ilustračný obrázok k článku Divadelná hra zo života na panelovom sídlisku - HOMO PANELLUS (Človek panelový)
11
Galéria

Divadlo Tucet – štúdio novej drámy pripravuje v spolupráci s Kultúrnymi zariadeniami Petržalky premiéru, ktorá sa uskutoční 28.4.2024 o 19:00 hod. v DK Zrkadlový háj v Bratislave. Reprízy sú plánované primárne na najväčšom sídlisku – v Petržalke v DK Zrkadlový háj ale aj po celom Slovensku a v zahraničí, primárne v krajinách Vyšehradskej štvorky.

V rámci divadelného projektu sa uskutočnil výskum v krajinách Vyšehradskej štvorky, konkrétne v Petržalke – Bratislave, v Jižním měste – Prahe, sídlisku Gazdagrét – v Budapešti a v Nowej Hute v Krakove. Štúdie sa zameriavali na dokumentáciu panelových sídlisk a života na nich prostredníctvom fotografického materiálu a rozhovorov s miestnymi obyvateľmi.

V obsadení divadelnej inscenácie HOMO PANELLUS (Človek panelový) je možné vidieť známych hercov z divadla, ale aj z televíznych obrazoviek. Herci ako Dada Gudabová, Edita K. Borsová, Eva Mores, Jevgenij Libezňuk, Peter Kadlečík či Braňo Mosný.

Edita Koprivčević Borsová, Braňo Mosný, Daniela Gudabová, Peter Kadlečík, Eva Mores, Jevgenij Libezňuk / Zdroj: Michal Lindter

Režisér Ján Šimko je divadelný teoretik s bohatou skúsenosťou v oblasti divadla. Jeho práca sa dotýka rôznych aspektov divadelného umenia, od autorskej tvorby až po dramaturgiu a réžiu. Jeho prínos k divadelnej scéne je neoceniteľný, a jeho angažovanosť v rôznych divadelných projektoch a festivaloch svedčí o jeho vášni a oddanosti k divadelnému umeniu.

Projekt iniciovali Kultúrne zariadenia Petržalky (KZP), ktoré pri príležitosti 50. výročia Petržalky oslovili režiséra Jána Šimka (a jeho divadelné zoskupenie Tucet – štúdio novej drámy). Šimko v roku 2008 uviedol autorskú hru Petržalske príbehy, teraz sa na Petržalku pozrel po 15stich rokoch a prináša nové autonómne dielo inšpirované súčasným pohľadom na tému panelových sídlisk.

Viktória Oroszová, Ján Šimko, Kristína Majger / Zdroj: Michal Lindter

O divadle TUCET – Štúdio novej drámy sa zameriava na tvorbu divadelných inscenácií, performatívnych a participatívnych projektov, tematizujúcich otázky komunity, kultúrnej pamäte, identít. Realizovalo niekoľko inscenácií súčasnej drámy, participatívnych akcií, vzdelávacích projektov z oblasti súčasnej drámy a autorských inscenácií. Je združené okolo autora a režiséra Jána Šimka.

KULTÚRNE ZARIADENIA PETRŽALKY (ďalej len „KZP") vznikli v roku 1986 a sú kultúrno-osvetovým zariadením, ktorého zriaďovateľom je Miestne zastupiteľstvo Bratislava – Petržalka.

Projekt sa realizuje pod záštitou starostu Mestskej časti Petržalka Jána Hrčku a pod záštitou primátora hlavného mesta SR Matúša Valla. Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Vznik inscenácie podporil International Visegrad Fund. Pre viac informácií navštívte webovú stránku divadla Tucet alebo sociálne siete predstavenia.

Vstupenky na premiéru v DK Zrkadlový háj, Bratislava-Petržalka sú dostupné na Ticketportal.sk.

Web: www.divadlotucet.sk
Instagram: https://www.instagram.com/homopanellus?…
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?…

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Divadlo Tucet/divadlotucet.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM