Rôzne

Diskusia k ochrane lesov v Podunajsku pokračuje

Národný park Donau-Auen (Dunajské luhy) sa rozprestiera medzi Viedňou a Bratislavou popri brehoch a ramenách Dunaja, jeho územie sa končí na rakúsko-slovenskej hranici neďaleko hradu Devín.

Ilustračný obrázok k článku Diskusia k ochrane lesov v Podunajsku pokračuje
Zdroj: TASR

Na pôde Bratislavského samosprávneho kraja sa nedávno stretli zástupcovia mimovládnych organizácií, štátnej ochrany prírody, zástupcovia samospráv a otvorili diskusiu k možnosti vzniku memoranda o ochrane lesov v Bratislavskom kraji a o možnosti vytvorenia národného parku Podunajsko.

„Som veľmi rád, že túto tému môžeme diskutovať so zástupcami občianskej verejnosti, ale aj so zástupcami univerzít a existujúcich národných parkov u našich susedov v Rakúsku a v Česku,“ povedal podpredseda BSK Martin Berta.

V pracovnej skupine pôsobia ochranári, občianski aktivisti, odborníci z oblasti ochrany prírody a vodných zdrojov, zástupcovia tretieho sektora, samosprávy i BSK.

„Aj my máme záujem, aby lesy na našom území slúžili predovšetkým na rekreáciu, ochranu fauny a flóry i vodných zdrojov a v tejto súvislosti zbierame u našich susedov cenné skúsenosti,“ uviedla riaditeľka kancelárie predsedu BSK Barbora Oráčová.

Národný park Donau-Auen (Dunajské luhy) sa rozprestiera medzi Viedňou a Bratislavou popri brehoch a ramenách Dunaja, jeho územie sa končí na rakúsko-slovenskej hranici neďaleko hradu Devín. V záujme ochrany prírody na svojom území pozdĺž Dunaja vstúpilo BSK aktívne do diskusií o novom národnom parku, ktorý by mohol byť prirodzeným pokračovaním Dunajských luhov na území SR. Členovia pracovnej skupiny preto zbierajú potrebné informácie o fungovaní susediacich a obdobných národných parkov.

Čítajte tiež: Ľudia prišli chrániť lesy vlastnými telami

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM