Adriana Banásová Kultúra

Devín sa vrátil do minulosti. Zaplavili ho renesanční rytieri na koňoch + FOTO

Rytieri na koňoch so skutočnými mečmi, streľba z luku a bojové pokriky. Nie, nejde o dobovú vojnu, ale o špeciálne kultúrne podujatie Rytieri na Devíne. Naša redakcia sa spolu s návštevníkmi vrátila v čase o približne päť – storočie.

Ilustračný obrázok k článku Devín sa vrátil do minulosti. Zaplavili ho renesanční rytieri na koňoch + FOTO
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie, ktoré jednoznačne oslovuje širokú vekovú škálu, sa aj tento rok koná v podhradí Devínu. Od 11– tej hodiny rannej, kedy rytieri otvorili hradné brány verejnosti, mohli návštevníci zazrieť hercov v dobových kostýmoch či kone, ktoré kedysi slúžili ako dopravný prostriedok. Na Devíne plnia skôr funkciu zábavnú a rekreačnú najmä pre deti, ktoré sa môžu na konskom chrbte povoziť.

Historický „kalašnikov“

Pre najmenšie deti sú k dispozícií kone nie len živé, ale aj drevené, kde sa môžu s detskou zbraňou v ruke zahrať na naozajstného rytiera, snažiaceho sa za jazdy uchmatnúť veniec pre svoju vyvolenú.

Pri vstupe do areálu hradu nás vítali okrem milých ľudí v dobových kostýmoch aj stánky a nie len s občerstvením. Nájsť tu môžete – podobne, ako na remeselných trhoch – zväčša ručne vyrábané drevené hračky, na krosnách tkané koberce, či bižutériu.

Už z diaľky na nás kričali páni, ktorí ponúkajú okoloidúcim možnosť vyskúšať si historický luk, kušu, či – ako sám výrobca uviedol – predchodcu „kalašnikova“ (pozn. autora- puška, skonštruovaná po 2. svetovej vojne). Tohto „predchodcu“ nám stačilo raz nabiť a drevený „zázrak“ niekoľkokrát vystrelil.

Páni si určite radi vyskúšali svoju silu a presnosť a zhádzali si sekerami do terču. Nie všetkým to ale išlo stopercentne – potvrdzovali to polámané vetvičky stromov okolo terčov.

Deti mali obrovskú radosť z brnenia a – kvôli bezpečnosti – z drevených mečov, s ktorými skúšali bojovať proti svojim oteckom. Tí sa zasa udatne bránili drevenými štítmi. Zbrane si môžete nie len vyskúšať, ale pochopiteľne aj zakúpiť.

Rytiersky turnaj či dobové tance

Nám sa okrem replík dobových mečov pozdávali aj hlinené a keramické krígle, ktoré ako inak slúžili na pivo. Keramiku si počas celého dňa môžete vyskúšať vyrobiť aj sami. Stačí sa zastaviť pri stánku s hrnčiarskym kruhom a vyskúšať si, ako kedysi vznikali riady do domácností.

Vrcholom podujatia sú však dobové tance a predstavenia, pri ktorých nám občas behal mráz po chrbte. Nevinne začínajúci dialóg medzi krásnou ženou a jej milým končí takmer ako v Shakespearovi – šermom. Za zvukou bubnov sa počas niekoľkých minút stretávajú čepele mečov. Našťastie dnes nikto neumiera. Všetky nezhody sa riešia vtipným záverom s pointou.

Po „Renesančných čriepkoch“, ako divadelníci sami toto predstavenie nazvali nasledovali dobové tance, ukážka lovu či predstavenie rytierov. V nasledujúcich minútach bude program vrcholiť a to rytierskym turnajom na koňoch, kde sa bude na čo pozerať. Záverečné ukončenie podujatia bude o 18– tej hodine.

Rytieri na Devíne
1
Galéria
Rytieri na Devíne
20
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM