Rôzne

Detský čin roka: Keď deti nezaujíma odmena, ale radosť z toho, že môžu pomôcť iným

Za to, čo spískali bratislavskí šiestaci, si vyslúžili nomináciu na Detský čin roka. Rozhodli sa pomáhať bez ohľadu na to, či budú za svoj čin odmenení.

Ilustračný obrázok k článku Detský čin roka: Keď deti nezaujíma odmena, ale radosť z toho, že môžu pomôcť iným
3
Galéria
Zdroj: ZŠ s MŠ Jarovce

Deti sú úžasné stvorenia, úprimné, plné života a dobrých nápadov. Presvedčila sa o tom aj učiteľka Silvia zo Základnej školy s materskou školou na Trnkovej 1 v Bratislave. Za svoj ušľachtilý čin si dokonca vyslúžili nomináciu na Detský čin roka v kategórii Dobrý nápad.

Projekt Detský čin roka tento rok štartuje už 17. ročník a jeho partnerom je opäť organizácia Ľudia Ľuďom. V každej zo siedmich kategórií je päť nominovaných skutkov, pričom hlasovať môžete aj za skutky bratislavských malých hrdinov.

Deň Zeme

V škole na Trnkovej 1 si každoročne so žiakmi pripomínajú Deň Zeme, v rámci ktorého organizujú rôzne zaujímavé aktivity. Ako sama učiteľka priznala, v tomto roku sa s vymýšľaním originálnej aktivity trochu natrápila. A tak iniciatívu prevzali deti! „Na konci hodiny rozhodli, že Jarovce vyčistia od nepotrebného odpadu. Ale vyzbierajú také „pre nich nepotrebné“ veci, ktoré darujú tým, ktorí to potrebujú a dokážu využiť," spomína učiteľka Silvia.

Deťom skrsla v malých šikovných hlávkach ušľachtilá myšlienka. Rozhodli sa zorganizovať zbierku šatstva, hračiek, diek, ale aj použitých batérií, ktoré ľudia často hádžu do komunálneho odpadu.

„Bola som ohromená a milo prekvapená húževnatosťou a iniciatívou 22 šiestakov. Bez problémov si rozdelili čiastkové úlohy a mohlo sa začať,“ opisuje učiteľka Silvia.

Šikovní šiestaci

Deti sa zmobilizovali a rýchlo si rozdelili úlohy. Dve šiestačky naštartovali počítač a vytvorili letáky, ktoré plánovali roznášať po celých Jarovciach. Prvú úlohu dostala pani učiteľka. Mala vytlačiť okolo 600 kusov letákov.

Keď mali šiestaci letáky v rukách, hneď po vyučovaní sa rozdelili do skupín a rozpŕchli sa po celých Jarovciach. V rámci svojho voľného času letáky rozdali do všetkých schránok, zastavili sa na futbalovom ihrisku aj v reštaurácii. Na druhý deň ste mohli vidieť naše letáky nielen v schránkach, ale aj na autobusových zastávkach, stĺpoch elektrického vedenia, za stieračmi áut a pod. Samozrejme, minuli všetky letáčiky a bolo im málo. Takže som musela tlačiť ďalšie,“ opisuje hrdá učiteľka.

Niekoľko šiestačiek si dalo za úlohu informovať o akcii celú školu, vrátane učiteľov. A tak chodili z triedy do triedy a informovali. „Na druhý deň ráno, keď už boli asi celé Jarovce informované, začali ešte pred vyučovaním prichádzať rodičia a nosiť veci. Bola som v šoku, ako rýchlo začali triediť veci a nosiť ich k nám do školy. Šiestaci dokonca ešte pred prvou hodinou oblepili vrecia s označením – oblečenie, baterky, deky a hračky. Keď som videla, ako za prvé doobedie pribudli plné vrecia, zmocnila sa ma panika, že budeme potrebovať asi kamióny, aby sme to potom odviezli,“ priznáva učiteľka Silvia.

Organizovaný chaos

Deti sa ale nezľakli, práve naopak. Naštartovalo ich to ešte viac a s odhodlaním sa pustili do práce. Napísali si služby, kto bude zbierať naplnené vrecia poobede a odnášať ich do zbernej miestnosti, a kto zase príde ráno o 7:30 hod., aby dal pred budovu školy prázdne označené vrecia na zber vecí.

Keď sa začala zberová miestnosť závratnou rýchlosťou plniť, deti vedeli, že musia konať. Hodinu informatiky a svet práce vymenili za triedenie. „Keby ste videli, aký organizovaný chaos nastal v ich triede. Nielen 22 mierne nadšených a hlučných detí, ale ten neporiadok po celej triede, keď začali vyťahovať všetky veci z vriec. Začala som mať až bolesti žalúdka, či toto vôbec zvládnu nielen vytriediť, ale dať triedu do poriadku,“ spomína učiteľka.

Deti sa ale ani tentoraz nedali zahanbiť. Chlapci začali triediť hračky a batérie, dievčatá všetko oblečenie. Triedeniu hračiek podľa slov učiteľky Silvie venovali obzvlášť veľkú pozornosť: „Všetky ich otestovali a cítili sa ako v hračkárstve. Roztriedili ich na chlapčenské, dievčenské, pre bábätká a spoločenské.“

Dievčatá začali triediť topánky, oblečenie rozdelili na detské, pre dospelých, tričká, nohavice, šaty a pod. Každú vec skontrolovali, poskladali a roztriedili do vriec. Z rôzneho odpadu dokonca začali vyrábať užitočné vecičky – z nepotrebného oblečenia hračky pre psíkov, záložky do kníh.

A hor sa darovať!

Keď bolo všetko skontrolované, roztriedené a zabalené, učiteľka Silvia oslovila rôzne útulky a detské domovy, kam by tieto veci mohli venovať. Niektorí rodičia šiestakov sa dokonca ponúkli, že pomôžu s odvozom vecí.

A tak prišli zástupcovia z Detského domova Macejko v Malackách, ktorým škola venovala väčšinu oblečenia a hračiek. Použité baterky putovali do firmy INSA, s. r. o. a deky do útulku Slobody zvierat.

„Nadšenie, radosť, energia a ochota týchto detí bola neuveriteľná. Vôbec ich nezaujímalo, či budú za to nejako ohodnotení, dôležité bolo pre nich to, že môžu pomôcť iným. Bol to ich nápad, ktorý si sami zorganizovali. A navyše oni ma toho naučili tiež veľa – že aj oni majú skvelé nápady, dokážu sa spojiť pre dobrú vec a zvládnu to aj bez pomoci dospelého," uzavrela hrdá učiteľka Silvia.

Hlasujte!

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2017 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 30. novembra 2017. Víťazom ankety sa stane ten malý veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporte krásny čin šiestakov zo ZŠ s MŠ na Trnkovej 1 v Bratislave TU.

Detský čin roka - ZŠ Jarovce
3
Galéria
Zdroj: ZŠ s MŠ Jarovce
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM