Michaela Katonová Samospráva

Na projekty z Občianskeho rozpočtu pôjde 50-tisíc eur. Každý hlas zaváži

Bratislavčania môžu zlepšiť svoje mesto. Medzi projektami, za ktoré sa dá hlasovať je aj protihluková stena pri Digital parku alebo útulok pre mačky. Rozhodnutie, ktoré projekty sa budú realizovať je na občanoch.

Ilustračný obrázok k článku Na projekty z Občianskeho rozpočtu pôjde 50-tisíc eur. Každý hlas zaváži
Zdroj: Dnes24.sk

Počas celého februára môžu občania hlavného mesta odovzdávať svoje hlasy projektom z Občianskeho rozpočtu. Hlasovanie prebieha na webovej stránke mesta a rovnako aj vo Front Office na bratislavskom magistráte. Medzi štyri víťazné projekty sa prerozdelí suma 50-tisíc eur.

Financie pre Občiansky rozpočet sú vyčlenené priamo v rozpočte hlavného mesta, ktorý schválili mestskí poslanci ešte koncom minulého roku. Na webovej stránke hlavného mesta je zverejnený formulár s jednotlivými projektmi rozdelenými v oblastiach:

  1. Životné prostredie (päť projektov).
  1. Doprava, ulice, nábrežia a verejné priestranstvá (osem projektov).
  1. Školstvo, kultúra a šport (štyri projekty).
  1. Sociálne veci, bezpečnosť a čistota (päť projektov).

„Občania môžu v hlasovaní vybrať po jednom projekte z každej oblasti. Každý hlasujúci tak udelí štyri hlasy. Po vyhodnotení preferencií začne magistrát s prípravou realizácie vybraných projektov. Ich ponuka je bohatá a verím, že Bratislavčania si z nej vyberú," povedala námestníčka primátora Iveta Plšeková, ktorá je gestorom projektu Občiansky rozpočet. Z každej kategórie bude zrealizovaný projekt, ktorý získa najviac hlasov. Medzi štyri víťazné projekty sa rozdelí celkovo 50-tisíc eur.

Projekty vzišli z Burzy nápadov

„Aktívni obyvatelia sú základom dobrého fungovania mesta. Verím preto, že do hlasovania sa zapojí čo najviac Bratislavčanov. Projekty, ktoré vyberú, zrealizujeme ešte v tomto roku,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Koncept Občianskeho rozpočtu bolo potrebné upraviť tak, aby občania hlasovali o projektoch, ktoré mesto dokáže zrealizovať. Podnety, ktorých realizácia nie je v kompetencii mesta boli zaslané na úrady, ktoré ich riešiť môžu. "O všetkých ostatných projektoch rozhodovali odborníci v Rade na to určenej. Jej členovia vybrali finálne projekty, o ktorých môže verejnosť teraz až do konca mesiaca hlasovať,“ vysvetlil primátor Nesrovnal.

Projekty vzišli z občianskych podnetov, ktoré Bratislavčania posielali v minulom roku do Burzy nápadov. Na základe výzvy Magistrátu hlavného mesta Bratislavy, zaslali elektronickou poštou alebo odovzdali osobne do schránky zriadenej na podateľni občania 62 návrhov vo forme podnetov pre Občiansky rozpočet na rok 2016.

Komunitná záhrada aj detské ihrisko

Všetky podnety posúdila Rada pre Občiansky rozpočet, zložená zo zástupcov mesta a verejnosti. Celkovo odporučila hlasovať o 22 projektoch, medzi ktorými je príspevok na útulok pre mačky, vytvorenie komunitnej záhrady, mesačné kontroly studničiek a prameňov, oprava chodníka pri Malom Dunaji, riešenie chýbajúcej protihlukovej steny pri Digital Parku, investícia do detského ihriska vo Vrakuni či vyčistenie budov v historickom centre od plagátov a ďalšie.

Občiansky rozpočet vychádza z celosvetovo uznávaného konceptu Participatívneho rozpočtu. Cieľom je presunúť časť rozhodovania o použití verejných financií na obyvateľov. O konkrétnej sume vyčlenenej na projekty Občianskeho rozpočtu rozhodujú každý rok mestskí poslanci pri schvaľovaní rozpočtu.

Hlasovací formulár je dostupný TU.

Prečítajte si tiež: Primátor Ivo Nesrovnal po roku vo funkcii: „Verím, že z Bratislavy môžu vychádzať aj dobré správy“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM