Rôzne

Detská univerzita odštartovala slávnostnou imatrikuláciou. Vzdelávanie bude prebiehať až do augusta

Slávnostnou imatrikuláciou a študentským sľubom v Aule Univerzity Komenského v Bratislave odštartoval trinásty ročník Detskej univerzity. Študenti môžu letnú školu absolvovať opäť aj on-line. Pripravených je celkom deväť prednášok a 34 workshopov.

Ilustračný obrázok k článku Detská univerzita odštartovala slávnostnou imatrikuláciou. Vzdelávanie bude prebiehať až do augusta
Zdroj: Dnes24.sk

"Stretávame sa tu prakticky každý rok a pre mňa je úplný úžas, ako je možné, že deň po tom, keď vám odovzdali vysvedčenie, sa naplní táto aula všetkými tými z vás, ktorí sa chcú ďalej vzdelávať,“ prihovoril sa bratislavský župan Pavol Frešo približne trom stovkám mladých študentov letnej univerzity.

Ako zároveň doplnil, BSK v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied začalo organizovať na stredných školách, ktoré zriaďuje, podobné typy prednášok pre stredoškolákov tak, aby sa zoznámili s vedou a aby získali lásku k poznaniu.

„Možno viacerí takí sú aj medzi vami a vyberiete sa na cestu vedeckú alebo minimálne túžite mať svoj rozmer, aj ten univerzitný ďaleko širší,“ dodal Pavol Frešo.

Študentom poprial veľa úspechov aj riaditeľ Divadla Aréna a iniciátor projektu Juraj Kukura. „Mladým študentom, ktorí sa rozhodli obetovať prázdniny a venovať sa toto leto vzdelávaniu, patrí môj obdiv. Vychovávame tak novú, silnú a najmä vzdelanú elitu,“ povedal.

Slávnostnej imatrikulácie sa zúčastnili aj predseda NR SR Peter Pellegrini a minister školstva Juraj Draxler.

Štúdium na Detskej Univerzite Komenského trvá od júla do konca augusta, určené je pre deti od 9 do 14 rokov. Malí študenti absolvujú spolu deväť prednášok univerzitných profesorov, ktoré sú prispôsobené veku aj záujmom detí.

Dodnes absolvovalo Detskú univerzitu viac ako 4-tisíc detí. Organizátormi Detskej univerzity Komenského sú Divadlo Aréna, ktorého zriaďovateľom je Bratislavský kraj, a Univerzita Komenského.

Úvodnú prednášku na tému „Prečo je predseda NR SR druhý muž v štáte?“ predniesol predseda Národnej rady Slovenskej republiky Ing. Peter Pellegrini.

Študenti budú mať možnosť navštíviť priestory slovenskej armády v Nitre a v Kuchyni, Energoland Atómovej elektrárne v Mochovciach či školu v prírode na Planinke, či výrobný závod Volkswagen.

Tradične vysokému záujmu sa teší Hodina otázok a odpovedí v NR SR. Po skončení projektu aj v tomto roku vydajú ilustrovanú knižku so všetkými prednáškami. Podrobnejšie informácie o programe sú na stránke http://www.duk.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM