KAW Rôzne Správy

Detská lekárska pohotovosť v Bratislave. Na koho sa obrátiť, keď teplota neklesá

Ak vaše choré dieťa v noci bojuje s horúčkou a čísla na teplomeri nie a nie znížiť, máte v hlavnom meste na výber niekoľko rýchlych možností.

Ilustračný obrázok k článku Detská lekárska pohotovosť v Bratislave. Na koho sa obrátiť, keď teplota neklesá
6
Galéria
Zdroj: TASR

S prichádzajúcou jeseňou, chladnými dňami a chrípkovým obdobím sa znásobujú aj choroby detí. Rodičia po ukončení ordinačných hodín obvodného detského lekára neraz riešia dilemu, čo urobiť, keď teplota stúpa a nedá sa znížiť alebo dieťa dusivo kašle.

Lekárska pohotovosť na Kramároch

Jediná pohotovostná služba pre deti v Bratislave sídli v Detskej fakultnej nemocnici na Kramároch. Ak tam prídete v čase chrípkového obdobia, môže sa stať, že s chorým dieťatkom budete čakať medzi ďalšími desiatkami detí v čakárni aj dve a viac hodín.

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast na Kramároch je otvorená každý deň v čase od 19:00 hod. do 7:00 hod. Počas víkendov a sviatkov je otvorená 24 hodín denne.

Táto „kamenná“ pohotovosť má však jednu veľkú výhodu. Po vyšetrení vás lekár pošle na špecializované oddelenie, prípadne okamžite na RTG pracovisko alebo k inému odborníkovi podľa toho, čo dieťa trápi.

Urgentný príjem Kramáre

Pokiaľ už praktický lekár malého pacienta neordinuje a pohotovosť ešte nie je otvorená, vaše dieťa ošetria na Oddelení urgentného príjmu.

Oddelenie urgentného príjmu DFNsP Bratislava poskytuje stálu pohotovostnú službu pre deti. Disponuje pediatrickými, chirurgickými ambulanciami a lôžkovou ambulantnou časťou. Ročne tu ošetria okolo 47-tisíc detských pacientov. Pracovisko je zamerané na diagnostiku a liečbu akútnych ochorení, úrazov či náhlych stavov napríklad otráv.

Čítajte aj: V Malackách opäť funguje detská pohotovosť

Zavolajte lekára domov

Už niekoľko mesiacov funguje aj Výjazdová detská pohotovosť, ktorá ošetrí vaše dieťa v pohodlí domova. V pracovné dni k vám príde od 18:00 hod. popoludní do 6:00 hod. ráno, počas víkendov a sviatkov nonstop. Stačí zavolať na telefónne číslo 0904 008 090. Po­hotovostný poplatok je 1,99 eur. Lekári z VyDePo, ako sa v skratke nazývajú, však upozorňujú na niekoľko pravidiel.

Spomínané telefónne číslo vytočte vtedy, ak má dieťa problémy s bolesťou uší alebo bruška, ak má horúčky, kašeľ a podobne.

V prípade stavu, ktorý si vyžaduje okamžitý zásah lekára vám VyDePo nepomôže. Snažia sa prísť čo najskôr, môže to však trvať od hodiny až do piatich hodín, podľa toho, koľko malých pacientov má zdravotné problémy.

Najrýchlejšia 112 alebo 155

V prípade, že malo vaše dieťa úraz, prípadne je jeho stav veľmi naliehavý, neváhajte ani chvíľu. Staré známe číslo 112 alebo 155 je tu práve pre takéto prípady. Rýchla zdravotná pomoc by na miesto, kde sa úraz stal alebo k vám domov, mala doraziť do niekoľkých minút.

Už pri vytáčaní čísla si pripravte podrobnejší opis poranenia, stavu vedomia, dýchania, rozsahu krvácania, v prípade dopravných nehôd ich charakter, počet účastníkov a podobne. Operátor sa vás na to určite opýta.

Čítajte aj: K svojim deťom môžete privolať novú pohotovostnú výjazdovú službu

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM