Rôzne

Deťom s viacnásobným postihnutím pomáha aj denné centrum Baobab

Deti s viacnásobným postihnutím majú opäť o čosi lepšie podmienky na rozvíjanie svojej osobnosti, potenciálu a samostatnosti. Pomáha im pri tom aj Denné centrum Baobab.

Ilustračný obrázok k článku Deťom s viacnásobným postihnutím pomáha aj denné centrum Baobab
Zdroj: TASR

Denné centrum Baobab sídli na Blagoevovej ulici v bratislavskej Petržalke, ktorých zrekonštruované priestory dnes (12. októbra) slávnostne posvätili. Nízkokapacitné zariadenie pre 15 detí poskytuje sociálne služby ambulantnou formou a prioritne je určené deťom od troch rokov, ktoré nemôžu byť prijaté z nejakého dôvodu do špeciálnych materských škôl.

Služby pre deti do 10 rokov

„Sme trošku špecifickí tým, že poskytujeme služby deťom od troch rokov do desiatich rokov. V postate suplujeme ako keby špeciálne materské školy, ktoré často nemajú vytvorené podmienky na prijatie detí s viacnásobným postihnutím,“ uviedla riaditeľka denného centra Mária Tomaško.

Cieľom tohto zariadenia je podľa riaditeľky predovšetkým socializácia detí.

„Nie je dobré, aby deti ostávali doma. Deti potrebujú byť v kolektíve kamarátov,“ vysvetľuje s tým, aby neboli ochudobnené o bežné radosti a zažili normálne detstvo. Zároveň sa ich snažia viesť k vytvoreniu potrebných denných režimov a návykov a podporovať ich samostatnosť v zmysle umývanie rúk a osobnej hygieny, nácviku kŕmenia a pitia.

Ako vznikol názov centra

Riaditeľka zároveň vysvetľuje, prečo si pre pomenovanie denného centra vybrali Baobab, strom, ktorí mnohí považujú za strom života, a to najmä pre svoju dlhovekosť, odolnosť a užitočnosť. „Baobab je pre mňa symbolom mohutnosti, inakosti a času. Mohutnosť v tom, že pre každého rodiča je to obrovský, mohutný zásah do života, keď sa narodí dieťa s postihnutím. Inakosť skrz toho, že dieťa je iné ako zdravé dieťa a čas, v podstate tie deti potrebujú čas na rozvoj, dlhšie im trvá, kým sa niečo naučia, ale sú schopné sa naučiť, napredovať,“ vysvetľuje Tomaško.

Projekt Denného centra Baobab vznikol spoluprácou Neziskovej organizácie Diaconia Svätý Jur a občianskeho združenia Baobab. Projekt podporila organizácia Evangelisches Diakoniewerk Gallneukirchen.

Čítajte aj: Bratislava takmer dvojnásobne zvyšuje príspevok na denné centrá pre ľudí bez domova

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM