Kultúra

Deti začnú spoznávať starú a súčasnú Bratislavu v jej uliciach

Detský ateliér Múzeum má budúcnosť, ktorý pôsobí v Múzeu mesta Bratislavy, pripravil nový program s názvom Prechádzky s pánom Marquartom 2016. Sobotné stretnutia v uliciach hlavného mesta sa budú konať raz za mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Deti začnú spoznávať starú a súčasnú Bratislavu v jej uliciach
Zdroj: Dnes24.sk

V období baroka žil v Bratislave neobyčajne múdry Michael Marquart, ktorý vytvoril a zanechal takzvaný Marquartov plán – akúsi mapu Bratislavy. Návštevníci Detského ateliéru sa ju naučia čítať a na prechádzkach spoznajú dôležité budovy, hradby či umelecké diela vo verejnom priestranstve. Tie potom v ateliéri budú tvoriť z hliny.Úvodné stretnutie sa uskutočnilo včera, 13. februára o 14.30 h v Starej radnici, kde sídli Múzeu mesta Bratislavy.

„Nad Marquartovým plánom budeme porovnávať, ako vyzerala Bratislava v 18. storočí a ako sa zmenila za 251 rokov. Zistíme, podľa čoho dostali niektoré ulice svoje mená, kto sú svätci napríklad pri Michalskej bráne a pri kostoloch, čo nám pripomínajú niektoré pamätníky, nápisy na domoch alebo sochy,“ zdôvodňuje autorka projektu Beáta Husová z MMB.

„Nový program sľubuje pobyt na čerstvom vzduchu, nové informácie z histórie Bratislavy a teplú atmosféru v ateliéri pri tvorivej činnosti. Po absolvovaní dvojročného cyklu sa jeho účastníci stanú tak trochu aj keramikármi,“ dodáva Beáta Husová.

Kalendárium programov je v skladačke, ktorú si možno zobrať v Starej radnici. Je aj na webovej stránke www.muzeum.bratislava.sk.

Prečítajte si tiež: Na veľtrh Dieťa a rodina prišlo viac ako 60 vystavovateľov

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM