Rôzne

Deti si zahrali pašerákov, colníci predviedli deťom zručnosti svoje aj chlpáčov

Dynamické aj statické ukážky práce colníkov patria na podujatiach pre verejnosť tradične medzi najatraktívnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Deti si zahrali pašerákov, colníci predviedli deťom zručnosti svoje aj chlpáčov
Zdroj: Finančná správa SR

Inak tomu nebolo ani na 10. ročníku Dňa ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi, ktorý sa konal uplynulý víkend v priestoroch Vojenského historického múzea v Piešťanoch. Finančnú správu na ňom reprezentovali colníci z Colného úradu Bratislava. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Bohatý program

Stovky návštevníkov prilákal na akciu bohatý program, ktorého súčasťou sú každý rok aj naši colníci. Pri stánku finančnej správy sa zastavovali ľudia, ktorých zaujali ukážky zadržaného tovaru, najmä falzifikátov známych značiek – textilu, obuvi, hračiek či drogérie.

V centre záujmu boli aj ďalšie predmety, ktoré colníci v minulých rokoch zachytili z oblasti chránených druhov rastlín a živočíchov. Tie, ktoré sú pod ochranou Dohovoru CITES o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín z roku 1973 a boli predmetom nelegálneho dovozu, skončili v našich skladoch. V súčasnosti slúžia na prezentačné účely a šírenie osvety medzi verejnosťou, aby bola ostražitá pri dovoze týchto exemplárov alebo výrobkov z nich.

Čítajte aj: Na poriadok počas hodov a vinobraní budú dohliadať aj policajní kynológovia

Dynamické ukážky

Okrem statickej časti ukázali bratislavskí colníci návštevníkom aj dynamické ukážky – služobný zákrok proti páchateľovi s použitím donucovacích prostriedkov i prácu colného psovoda, ktorý s vycvičeným psom zaznamenal úspech pri hľadaní psychotropných a omamných látok v aute pašerákov. Do ukážky sa mohli zapojiť aj prítomné deti, ktoré nám ochotne „zahrali“ úlohu pašeráka. Nakoniec nášho programu si mohli najmenší návštevníci pozbierať vystrieľané nábojnice.

Na podujatí, ktoré sa konalo pod záštitou Ministerstva obrany SR, sa predstavili vojaci, policajti, hasiči i príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže SR. Verejnosť mala možnosť vidieť rôzne druhy armádnej techniky, vojenských lietadiel, výstroje a výzbroje ostatných ozbrojených zložiek v SR.

Čítajte aj: Mestská polícia pomáha čistiť Bratislavu od vrakov

Deti si zahrali pašerákov
4
Galéria
Zdroj: Finančná správa SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM