Nina Táborská Rôzne

Desatoro voliča: Ako nepremrhať svoj hlas a vyhnúť sa pokute

Slováci v sobotu otestujú nové volebné pravidlá. „Neposlušným" voličom hrozia finančné sankcie. Čo nás čaká vo volebnej miestnosti?

Ilustračný obrázok k článku Desatoro voliča: Ako nepremrhať svoj hlas a vyhnúť sa pokute
Zdroj: TASR

Deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie a siedme v ére slovenskej samostatnosti sa uskutočnia už o dva dni. Právo rozhodnúť o zložení parlamentu má viac ako 4,4 milióna voličov, ktorí v deň hlasovania dosiahnu aspoň osemnásť rokov. O našu priazeň sa uchádza takmer tritisíc kandidátov z viac ako dvoch desiatkach politických strán a hnutí. Voľby nás vyjdú na necelých jedenásť miliónov eur.

Podmienky a spôsob hlasovania sa riadia novými pravidlami. Volebný zákon platný od júla minulého roka zjednotil úpravu hlasovacích lístkov. Po novom sa tak bude už iba krúžkovať. Zmeny sa dotkli aj nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Zaviedli sa tiež nové kontrolné mechanizmy a sankcie.

Naďalej však platí, že každý, kto dá hlas strane, čo sa nedostane do parlamentu, fakticky pomôže stranám, ktoré sa do Národnej rady prebojujú. Dôvod? Hlasy určené pre strany, ktoré nezískajú päť percent potrebných na vstup do pléna, sa totiž rozpočítajú medzi politické subjekty postupujúce do parlamentu. Ak sa rozhodnete nevoliť, vzdáte sa práva ovplyvniť svoju budúcnosť.

Volebný manuál

  1. Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu o 7:00 a budú prístupné počas celého dňa do 22. hodiny.
  2. Odvoliť môžete len s platným občianskym preukazom. Ak vám jeho platnosť vypršala a vyrábajú vám nový, musíte sa preukázať žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu potvrdenou políciou. S cestovným pasom sa hlasovať nedá.
  3. Voliť možno aj mimo trvalého bydliska, podmienkou je voličský preukaz. Osobne alebo cez splnomocnenca ho možno vybaviť najneskôr do piatka 4. marca na obecnom úrade trvalého bydliska.
  4. Hlasujete za plentou, kde vyberiete hlasovací lístok. Ak pre zdravotné problémy nemôžete upraviť hlasovací lístok, môže ísť s vami za plentu vami vybraná osoba a pomôcť vám. Nesmie to byť člen volebnej komisie.
  5. Ak sa váš favorit nachádza na zdanlivo nezvoliteľnom mieste na kandidačnej listine a chcete ho posunúť do parlamentu, zakrúžkujte ho. Krúžkovať možno najviac štyroch uchádzačov o poslanecké kreslo. Odovzdať môžete aj menej krúžkov, ale nie viac.
  6. Upravený hlasovací lístok vložíte do obálky, ktorú vhodíte do volebnej schránky. Dajte si pozor, koľko lístkov vkladáte do obálky. Môžete vložiť len jeden, inak bude váš hlas neplatný.
  7. Váš hlas bude platný, aj keď bude hlasovací lístok zašpinený, pokreslený či natrhnutý. Musí však byť z neho jasné, ako ste hlasovali.
  8. Do obálky nemusíte vložiť žiaden lístok. Hoci tak nikomu nedáte hlas, zvýšite volebnú účasť.
  9. Nepoužité či zle upravené hlasovacie lístky vložíte pred odchodom z volebnej miestnosti do špeciálnej schránky. Ak tak neurobíte, dopustíte sa priestupku, za ktorý hrozí pokuta 33 eur.
  10. Ak nemôžete zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, prísť voliť do volebnej miestnosti, máte právo na prenosnú hlasovaciu schránku. Požiadať o ňu môžete aj priamo v deň volieb, a to príslušnú okrskovú volebnú komisiu. Volebnú urnu prinesú k vám domov.

Prečítajte si tiež: Voľby pod červenou hviezdou: Vopred jasný víťaz a takmer stopercentná účasť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM