Rôzne

Deň, z ktorého majú ľudia fóbiu, je DNES! Prečo piatok trinásteho naháňa STRACH?

Hurá, je piatok a začína sa víkend! Tak nejako reaguje väčšina ľudí. Ale, keď je piatok trinásteho, ľudia sú odrazu v pozore a opatrnejší ako hociktorý iný deň. Prečo máme strach z tohto dátumu?

Ilustračný obrázok k článku Deň, z ktorého majú ľudia fóbiu, je DNES! Prečo piatok trinásteho naháňa STRACH?
Zdroj: www.petrzalka.sk , www.unsplash.com

Je zaujímavé, že v súčasnom rušnom a hlavne rýchlom spôsobe života, v ktorom dominuje neustále sa rozvíjajúci pokrok v každej sfére, sa ľudia stále boja jedného dátumu. Piatok trinásteho je rovnaký deň, ako hociktorý iný, no pred spojením trinástky a piatka, sa majú mnohí na pozore. Sú opatrnejší, poverčivejší a niektorí dokonca ani nevychádzajú z domu!

Strach z piatka trinásteho patrí podľa zistenia odborníkov k najrozšírenejším fóbiám. Dokonca už ju aj pomenovali, volá sa triskaidekafóbia. Našťastie, v roku 2023 sme tento dátum mali len raz, v januári a druhýkrát práve dnes. Aj v budúcom roku 2024 budú ľuďom naháňať strach piatky trinásteho len v dvoch mesiacoch. V septembri a v decembri.

Strach z trinástky

Poverčivosť pri čísle trinásť sa traduje už dlhé roky a dostalo sa to až do takého štádia, že veľa nemocníc pri označení izby vynechá číslo 13. Rovnako zmýšľajú viaceré hotely, a trinástkou označujú radšej sklady alebo miestností, kde odkladajú metly a iné upratovacie náradie.

Veľa leteckých spoločností nemá vo svojich lietadlách sedadlo číslo trinásť, dokonca niektoré letiská sú vybavené bez brány (gate-u) s takýmto číslom.

Trinástky sú pasé aj vo viacerých mrakodrapoch po Amerike, kde po dvanástom podlaží nasleduje štrnáste. Aj ceny leteniek sú na tento deň oveľa lacnejšie ako iné dni, hlavne piatky. V niektorých lotériách chýba trinástka, ako napríklad v Taliansku.

Aj slávni sa boja

Rešpekt pred číslom trinásť majú alebo mali aj výnimoční ľudia, ktorí sa zapísali do svetových dejín. Strach je v ľuďoch zakorenený poriadne hlboko. „Wolfgang Goethe zostával v ten deň v posteli, Napoleon odmietal bojovať a britský premiér Winston Churchil zásadne nikam necestoval,“ tvrdia historici.

História tvrdí, že číslo trinásť a ľudstvo sú spojené od úsvitu dejín. Niektoré pohanské mýty hlásajú, že najprv bolo 12 božstiev a vraj si žili skvele, v šťastí a mieri. Všetko sa malo zmeniť po tom, čo sa zjavilo trináste a to znamenalo skazu a pohromu.

„Pohanská mytológia má paralelu aj v kresťanstve: Ježiš slávil poslednú večeru s 12 učeníkmi. Z nešťastnej trinástky musel niekto odísť. Krista ukrižovali v piatok. Zrejme tu sa dá hľadať pôvod mýtu okolo piatka s dátumom 13,“ píše TASR.

Ako je aj na Slovensku už veľmi dlho zaužívané, tak v piatok trinásteho si dávame väčší pozor ako v iné dni. Sme opatrnejší, rozvážnejší a tu sa natíska otázka, prečo tak nekonáme aj iné dni. Odpoveďou môže byť to, že povery a obavy z tohto dňa sa nám vryli do DNA.

Aj šťastná trinástka

Piatok trinásteho nie je nešťastným dňom pre všetkých. Niektorí ľudia majú práve toto číslo radi a spájajú si s ním šťastné chvíle. „Pre starých astrológov bol piatok trinásteho veľmi priaznivým dňom. Zasvätený bol zvyčajne najkrajšej planéte a bohyni lásky Venuši,“ tvrdia.

Vášniví hráči číselných lotérií v súčasnosti tvrdia, že nijaké číslo sa nevytiahne zriedkavejšie ako 13, pretože práve toto číslo prináša šťastie.

V piatok trinásteho je vraj aj v sobášnych sieňach viac ľudí ako obvykle. Tvrdí sa, že manželstvá uzatvorené v tento deň vydržia veľmi dlho.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM