Rôzne

Rok po vražde z Teplárne: ODKAZ Čaputovej LGBTI+ ľuďom: Mám vás rada a máte moju podporu, FOTO

Od chladnokrvnej vraždy pred podnikom Tepláreň, ktorá bola neskôr klasifikovaná ako teroristický útok, ubehol presne rok. Rok odvtedy, kedy prišli chladnokrvným spôsobom o život dvaja mladí ľudia. A čo sa vlastne zmenilo?

Ilustračný obrázok k článku Rok po vražde z Teplárne: ODKAZ Čaputovej LGBTI+ ľuďom: Mám vás rada a máte moju podporu, FOTO
14
Galéria

Dnes, vo štvrtok 12. októbra 2023 je to presne rok od hrôzostrašnej udalosti, ktorá otriasla nielen Bratislavou a Slovenskom, ale celou Európou či svetom. Šialené besnenie strelca pred podnikom Tepláreň, v ktorom sa stretávali ľudia komunity LGBTI+, neprežili dvaja mladí muži. Matúš a Juraj. Práve na Zámockej ulici, na mieste krvavého útoku sa konalo pietne podujatie pod názvom „Matúš a Juraj, nezabudneme“.

Prezidentka neprišla

Nebyť choroby, tak by na pietnej spomienke nechýbala ani prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová. „Len choroba mi dnes zabránila prísť na spomienkové podujatia za Juraja a Matúša. Moje slová komunite LGBTI+ však na Zámockej ulici zazneli. Pred rokom, sa na tomto mieste stal teroristický čin, prvý, jediný a chcem veriť, že aj posledný v ponovembrovom Slovensku. Hrôza zo smrti Matúša a Juraja bola tak veľká, že zmysluplné slová sa hľadajú ťažko. Lebo tak veľa už bolo povedané a tak málo sa zmenilo k lepšiemu,“ napísala prezidentka na sociálnej sieti.

„Tak veľa bolo vyplakané a tak málo to prispelo k vášmu pocitu bezpečia. Tak veľa bolo ublížené a tak málo to zastavilo nenávisť voči vám. Len preto, že niekto uviazne v strachu z neznámeho, že niekto súdi, hoci by mal predovšetkým milovať. Nebudem vám hovoriť falošné sľuby, ani slová upokojenia,“ pokračoval Čaputovej status.

Na záver príspevku poslala prezidentka ľuďom danej komunity vrúcne slová. „Chcem vám povedať niečo ako človek: vážim si vás, mám vás rada, každý máte svoju unikátnu hodnotu, máte môj rešpekt a moju podporu. Všetci ľudia sme si rovní v dôstojnosti, mali by sme si byť konečne rovní aj v uznaní našich práv. A už nikdy nedopustiť, aby vaša identita stála niekoho z vás život,“ uzavrela.

ŠImečka stojí za LGBTI+

Progresívne Slovensko ani rok po útoku pred barom na Zámockej ulici v Bratislave nevidí zmenu situácie LGBTI+ ľudí. Predseda hnutia Michal Šimečka vyhlásil, že práva a rovnosť všetkých ľudí budú hájiť z opozície.

„Nielenže sa nič nezmenilo vo vzťahu k ich právam, ale boli terčom nenávistnej predvolebnej kampane. Obávam sa, že nástupom novej vlády sa postoj politikov k LGBTI+ ľuďom ešte zhorší a útokov bude pribúdať. Tomu bude treba čeliť. V PS sme do volieb išli s programom rovnosti pre všetkých, v tom budeme pokračovať a budeme ochranu práv a rovnosť všetkých ľudí hájiť z poslaneckých lavíc,“ povedal Šimečka.

SaS má obavy

Podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling tvrdí, že vznikajúca koalícia nebude chrániť LGBTI+ komunitu, ale, naopak, bude šíriť nenávisť a rozoštvávať spoločnosť. SaS sa bude naďalej usilovať o uľahčenie života párom rovnakého pohlavia. Uviedol to v súvislosti s výročím útoku pred bratislavským barom Tepláreň.

„Bezprostredne po vražde sme opätovne vyzývali na zmenu, aby sa konečne LGBTI+ ľudia nebáli chodiť po ulici, nebáli sa prejavovať svoje city na verejnosti a na konci dňa mali rovnaké práva ako my všetci ostatní. Zdalo sa, že práve táto extrémne smutná udalosť môže konečne legislatívne zmeny urýchliť. Lenže nič také sa nestalo. Už vtedy sa niektorí politici začali proti LGBTI+ ľuďom ešte ostrejšie vyhraňovať,“ povedal Gröhling.

Korčok sa pridal

„Aj rok od tragédie, táto skupina ľudí naďalej čelí netolerancii, vytláčaniu na okraj spoločnosti či šikane. Sú to všetko neakceptovateľné prejavy súčasnej doby a nálad v spoločnosti. Nemusí každý so všetkým súhlasiť, nemusí sa každému všetko páčiť, ale nenávisť a násilie majú byť plošne odmietnuté a nemá sa stať, aby si ľudia zamieňali útočníkov a obete,“ uviedol Ivan Korčok na Facebooku.

„Slovensko je aj liberálne aj konzervatívne, ale nad tým všetkým má byť Slovensko spoločné, Slovensko otvorené, bezpečné a tolerantné,“ doplnil bývalý minister a uzavrel: „V tomto smere nás čaká veľký kus cesty a hlavnú zodpovednosť nesie politika a jej aktéri.“

KLIKNITE aj na tieto články:

Pietna spomienka rok po vražde dvoch mužov na Zámockej ulici pri podniku Tepláre
14
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM