Rôzne Správy

Koniec zaplaveným uliciam v Bratislave? Dažďové záhrady by mohli zabrániť potopám v meste

Spomínate si na ľudí, ktorí sa počas silných dažďov člnkovali neďaleko známeho obchodného domu v Ružinove? Podobná situácia by sa už nemusela zopakovať.

Ilustračný obrázok k článku Koniec zaplaveným uliciam v Bratislave? Dažďové záhrady by mohli zabrániť potopám v meste
37
Galéria

Lokalita v okolí OC Retro je známa aj tým, že sú tu pri silných lejakoch ulice plné dažďovej vody. Problém však nie je len v kanalizačných vpustiach. Celá táto plocha sa totiž nachádza v najnižšom bode ulice a steká tam voda zo svahu. Ako jedno z riešení vybrala ružinovská samospráva vybudovanie dažďovej záhrady, ktorá by mala riziko zaplavovania znížiť.

A tak vznikla pred pár dňami na Nevädzovej ulici prvá veľká ružinovská dažďová záhradu.

„Dažďové záhrady slúžia na zadržiavanie vody v krajine. Namiesto aby stiekla do kanála, životodarná voda sa udrží v pôde a pomáha rastlinám, ktoré čistia vzduch a ochladzujú. Táto konkrétne by mala trošku pomôcť predísť stavu ako pred pár rokmi, keď sa na Nevädzovej člnkovalo,“ vysvetľuje starosta Ružinova Martin Chren.

Dažďová záhrada pri Retre nie je jediná, budujú sa na viacerých miestach. Ďalšiu pripravujú v parku na Ostredkoch, kde pravidelne bojujú so zaplaveným chodníkom. „Táto záhrada síce ešte nie je dokončená, ale už funguje – minulý týždeň po daždi prvýkrát po rokoch zostal tento chodník bez veľkej mláky, lebo voda stiekla do retenčnej jamy, ktorá je už vyhĺbená,“ informoval starosta.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Ako funguje dažďová záhrada

Dažďové záhrady vytvárajú priestor, ktorý uľahčuje vsakovanie vody z prívalových dažďov, ktoré môžu byť mimoriadne nebezpečné a môžu napáchať veľké škody, a sú tak významným vodozádržným prvkom tzv. zelenej infraštruktúry. Aby bola takáto záhrada plne funkčná, je potrebné upraviť jej profil.

Napriek svojej vodozádržnej funkcii bude priestor na Nevädzovej stále aj záhradnou plochou. Vysadia tam takmer dvetisíc trvaliek a okrasných tráv a povrch upravia mulčovacou kôrou.

„Už čoskoro tu tak pribudnú aj stovky kosatcov, ľalioviek, alchemík, ale napríklad aj echinaceí. Tie iste potešia nielen oko Ružinovčanov, ale človek pri pohľade na ne aj pookreje na duši,“ sľubuje samospráva Ružinova.

Na Nevädzovej, kúsok oproti Retru, sme minulý týždeň dokončili prvú veľkú ružinovskú dažďovú záhradu 🌱☀️⛈🌿 Dažďové...

Posted by Martin Chren - starosta Ružinova on Sunday, May 30, 2021

Takto to vyzeralo po silných dažďoch v Bratislave v júni 2018:

Dažďom zatopená Bratislava
37
Galéria
Zdroj: Revízori aktuálne BA Facebook

Viac o projektoch v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM