Rôzne Správy

Dážď dvíha hladiny vodných tokov: Hrozí na Dunaji a Morave POVODEŇ?

Hlboká tlaková níž priniesla doposiaľ zrážky predovšetkým nad západnú polovicu Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Dážď dvíha hladiny vodných tokov: Hrozí na Dunaji a Morave POVODEŇ?
24
Galéria
Zdroj: TASR/Miro Košírer

Meteorológovia očakávajú v súvislosti s množstvom zrážok vzostup vodných hladín na Dunaji a Morave, lokálne aj na tokoch v povodiach v západnej polovici Slovenska. Dosiahnutie prvého stupňa povodňovej aktivity na Dunaji a Morave však nepredpokladajú. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Výdatný dážď

Dážď, na juhozápade lokálne aj výdatný, očakávame aj dnes počas dňa. Postupne by sa malo rozpršať na celom území, vo večerných hodinách aj v povodiach na východnom Slovensku,“ konštatuje SHMÚ, ktorý odhaduje úhrn zrážok do 15 milimetrov, na juhozápade lokálne do 30 milimetrov. Takéto zrážky považuje v úvode vegetačného obdobia za veľmi užitočné.

Vzhľadom na vývoj počasia očakávajú meteorológovia na Dunaji a Morave vzostup, v dolnej časti povodia Bodrogu pokles a na ostatných slovenských tokoch ustálenosť až vzostup vodných hladín.

Na slovenskom úseku Dunaja, v Devíne a Bratislave, ako aj na Morave odborníci predpokladajú kulmináciu vodnej hladiny pod úrovňou stupňa povodňovej aktivity.

Hlboká tlaková níž priniesla podľa SHMÚ doposiaľ zrážky predovšetkým nad západnú polovicu Slovenska. Denné úhrny sa pohybovali od dvoch do desiatich milimetrov, na krajnom juhozápade väčšinou medzi desiatimi a 20 milimetrami. Naopak, na východe územia sa za posledných 24 hodín zrážky nevyskytli.

Takto vyzeral Dunaj v júli pred dvomi rokmi:

Zvýšená hladina Dunaja 19. 7. 2021
24
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM