Ľuba Lesná Kultúra

Zimný prístav: Majitelia budov sa odvolali proti vyhláseniu budov za pamiatky. Aktivisti sa boja ich búrania

Občianske združenie Klub ochrany technických pamiatok (KOTP) náš portál upozornil, že sa obáva o osud jednej z posledných technických pamiatok. O Zimný prístav. Rozhoduje o ňom ministerstvo kultúry, vlastníci sa totiž odvolali proti tomu, že ho pamiatkari vyhlásili za pamiatku.

Ilustračný obrázok k článku Zimný prístav: Majitelia budov sa odvolali proti vyhláseniu budov za pamiatky. Aktivisti sa boja ich búrania
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

Tzv. Lodnú dielňu a Lodný výťah pamiatkari vyhlásili za národné kultúrne pamiatky. Ich vlastníci, ktorými sú Slovenská plavba a prístavy, a.s. a Verejné prístavy, a.s., sa odvolali na Ministerstvo kultúry SR. To má preto definitívne rozhodnúť, či jedny z posledných bratislavských technických pamiatok budú zákonom chránené alebo nie.

„Rozhodne o tom, či budú technickou pamiatkou aj pre budúce generácie, alebo umožní súkromným vlastníkom stavby v budúcnosti zbúrať,“ pre náš portál zdôraznil Jakub Ďurinda z občianskeho združenia.

Budovy z konca 19.storočia

Lodná dielňa a výťah sa nachádzajú v areáli bratislavského Zimného prístavu, ktorý tu existuje od roku 1897. Lodná dielňa z roku 1943 je veľkolepá prízemná hala obdĺžnikového tvaru z tehlového muriva a nosnou rámovou železobetónovou konštrukciou.

„Využívala sa na opravovanie lodných častí. Dodnes je v nej autenticky zachované technické vybavenie – mostový žeriav. Lodný výťah je technické zariadenie slúžiace na vyťahovanie plavidiel pri ich údržbe,“ vysvetlil Ďurinda. „Pozostáva zo siedmich koľajových dráh s poháňacími mechanizmami a strojovne. Vybudovaný bol pravdepodobne v 30. rokoch 20. storočia,“ do­dal.

Unikátne stavby na Slovensku

Podľa Ďurindu budovy sú v dobrom technickom stave, autenticky zachované. Na Slovensku sú unikátne. Spolu s pamiatkami tzv. Starým domom lodníkov a Čerpacou stanicou odpadových vôd tvoria celok, ktorý dokumentuje plavbu na Dunaji.

Slovenské technické múzeum plánuje zriadiť v priestoroch lodné múzeum. „Podobné múzeum na Slovensku nie je a citeľne chýba z pohľadu komplexnosti dokumentácie histórie vedy a techniky a dejín nielen Bratislavy. Podľa nášho názoru sú tieto objekty Zimného prístavu pre lodné múzeum najvhodnejšie,“ podčiarkol Ďurinda.

Výzva občianskeho združenia

Občianske združenie a odborníci vyzývajú ministra kultúry Mareka Maďariča a vedenie sekcie kultúrneho dedičstva: „Nepodľahlite tlaku súkromných investorov, tak ako v prípade Cvernovky, Pradiarne Danubius, Tabakovej továrne, Steinu, Smaltovne a ďalších, a uprednostnite verejný záujem a potvrďte jednoznačne správne rozhodnutie svojho vlastného úradu zachovať kultúrne dedičstvo.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM