KAW Rôzne Správy

Ďalší developerský projekt na obzore: Čo zostane zo starej Palmy?

Nové využitie nájdu niektoré objekty, ktoré sa v značne zdevastovanom bývalom podniku ešte nachádzajú.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší developerský projekt na obzore: Čo zostane zo starej Palmy?
Zdroj: Corwin

Priemyselné silo už zaniknutého bratislavského závodu Palma zostane dominantou bývalého výrobného areálu aj po jeho premene na nový rezidenčný, administratívny a verejný priestor. Ten má ambíciu stať sa novým lokálnym centrom tejto časti mesta s rôznorodými funkciami.

Ikonický priestor

Slovenský developer Corwin a renomovaný kodanský ateliér Gehl Architects sa rozhodli zachovať túto stavbu a nájsť pre ňu nové využitie.

„Štúdia rozvoja územia stále prebieha. Už dnes však môžeme potvrdiť, že silo v nej zohráva dôležitú úlohu. V tejto chvíli je predčasné povedať, akú konkrétnu funkciu bude plniť. Táto špecifická industriálna stavba si však zaslúži, aby bola aj napriek svojej masívnosti a komplikovanej vnútornej dispozícii zachovaná a v budúcnosti sa z nej stal významný ikonický priestor v Bratislave,“ priblížil Bratislava24.sk predstavy vlastníka Palmy projektový manažér Corwin Erik Fusík.

Nevylúčil pritom, že nové využitie by mohli nájsť aj niektoré ďalšie objekty, ktoré sa v značne zdevastovanom bývalom podniku ešte nachádzajú.

„Všetko bude závisieť aj od ich technického stavu. V prvom rade musíme dbať na bezpečnosť. Napríklad, v minulosti sme museli z rovnakého dôvodu asanovať komín, ktorý bol súčasťou pozemku, na ktorom teraz vyrastá projekt Guthaus. Hoci sme chceli časť z neho zachovať ako spomienku na industriálnu minulosť tejto časti mesta, nemohli sme tak urobiť. V jeho konštrukcii sa totiž nachádzali zdraviu škodlivé látky, narušená bola aj statika,“ vysvetľuje Filip Gulan, projektový manažér projektu Guthaus.

Nové centrum

Areál Palmy má potenciál stať sa novým centrom pre celú priľahlú časť Bratislavy. Aj preto sa Corwin rozhodol na jeho rozvoji spolupracovať so štúdiom Gehl Architects, ktoré už má za sebou projekty ako je zhumanizovanie Times Square v New Yorku či obnova zemetrasením zdevastovaného novozélandského mesta Christchurch.

Podobne, ako v prípade Palmy, pracujú Gehl Architects na premene brownfieldu (obchod, sklad s drevom) v dánskom Aarhuse. Trælasten sa mení na novú štvrť a prinesie mix viacerých funkcií, vrátane obytných budov rôznych veľkostí. Dôraz je kladený na fungujúce komunity, interakciu medzi ľuďmi, lokálne firmy a udržateľnosť.

Do práce bez auta

„Ten istý prístup navrhujeme aj pre projekt Corwinu. Navyše, táto lokalita je aj v európskom rozmere unikátna svojím vynikajúcim napojením na električky či vlakové linky. Jej obyvatelia, ale i návštevníci sa tak budú môcť na miesto dopraviť bez auta, čo je obrovská výhoda. Aj to pomôže vytvoriť priestor, ktorý prinesie zásadné zlepšenie kvality tohto územia aj jeho okolia,“ potvrdil David Sim, partner a kreatívny riaditeľ Gehl Architects počas tohtotýždňovej prehliadky areálu Palmy v Bratislave. Zúčastnil sa jej spolu s kolegyňou Ninou Otrén, ktorá sa podieľa na príprave štúdie rozvoja tejto bývalej priemyselnej zóny.

Zapojenie svetovo uznávaných urbanistov, ale aj časový harmonogram projektu má vytvoriť dostatočný priestor na dialóg tak s magistrátom a mestskou časťou, ako aj obyvateľmi a komunitami, ktoré túto lokalitu reprezentujú. Corwin preto chce už od začiatku celého procesu otvorene komunikovať svoje plány.

Zdroj: Corwin
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM