Alexandra Húsková Rôzne

DALAJLÁMA: Utečenci potrebujú skutky láskavosti

Tibetský duchovný vodca podporil Výzvu k ľudskosti a poslal list, ktorý organizátori koncertu prečítali pre divákmi koncertu Výzva na ľudskosť na Hviezdoslavovom námestí.

Ilustračný obrázok k článku DALAJLÁMA: Utečenci potrebujú skutky láskavosti
Zdroj: TASR

Utečenci jednoznačne potrebujú skutky láskavosti. Preto dúfam, že sa ľudia vo svojom úsilí urobiť maximum spoja, aby pomohli zmierniť ich utrpenie, lebo ide o našich bratov a sestry. V liste adresovanom Výzve na ľudskosť, ktorá organizuje v Bratislave koncert na podporu pomoci migrantom, to uviedol tibetský duchovný dalajláma.

„Násilné konflikty, ktoré zachvátili niektoré časti sveta, viedli k tomu, že tisíce nevinných ľudí, najmä ženy a deti, stratili svoje domovy. Niektorí migranti dokonca pri úteku za slobodou prišli o holý život,“ pripomína dalajláma.

Podľa jeho slov však vedomie, že niektoré západné krajiny vo svojom prístupe k migrantom hľadajúcim bezpečie a slobodu prejavili morálnu silu a pochopenie, dodáva odvahu.

„Keďže každý zo siedmich miliárd ľudí na tejto planéte je vo svojej túžbe po šťastí rovnaký, apelujem na medzinárodné spoločenstvo, aby sa pri hľadaní riešení sústredilo na jednotu a vzájomnú prepojenosť ľudskej rodiny. Z toho vyplýva, že musíme na seba prevziať časť kolektívnej zodpovednosti a pomôcť riešiť koreň problémov, ktoré viedli k dnešnej situácii a ktoré sme paradoxne spôsobili práve my ľudia,“ dodal dalajláma.

Pozvanie na koncert Výzva na ľudskosť: LIVE prijali viaceré známe kapely a umelci. Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave vystúpili skupiny Bez ladu a skladu, Korben Dallas, Živé kvety či Para.

Samotnú Výzvu podporilo už viac ako 11.000 ľudí vrátane prezidenta SR Andreja Kisku. Vznikla krátko po tragédii, keď v Rakúsku neďaleko slovenských hraníc bolo v dodávke nájdených 71 mŕtvych utečencov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM