Rôzne

Cyklosezóna v Dolnom Rakúsku je v plnom prúde. Pozrite si obľúbené cyklotrasy a nové atrakcie

Dolnorakúske cyklotrasy sú populárne pre skvelú infraštruktúru, nenáročnosť, pravidelné udržiavanie, množstvo pamiatok a zastávok zriadených špeciálne pre potreby cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Cyklosezóna v Dolnom Rakúsku je v plnom prúde. Pozrite si obľúbené cyklotrasy a nové atrakcie
5
Galéria

Dolné Rakúsko patrí k najobľúbenejším destináciám cyklistov. Len Dunajskú cyklotrasu, ktorá sa nachádza neďaleko Bratislavy, každý rok využíva až 400 000 cyklistov. Mnoho z dolnorakúskych cyklotrás je súčasťou veľkých európskych cyklistických sietí. Populárne sú pre skvelú infraštruktúru, nenáročnosť, pravidelné udržiavanie, množstvo pamiatok pozdĺž cyklotrás a zastávok zriadených špeciálne pre potreby cyklistov.

Každý rok novinky a atrakcie

Dolnorakúske cyklotrasy spájajú rovnaké a typické znaky. Väčšinou kopírujú tok riek alebo trať bývalých železníc, vďaka čomu zaručujú hladký priebeh trasy bez výraznejších stúpaní. V oblasti Mostviertel minulý rok vybudovali hlavný úsek cyklotrasy údolím Ybbstal. Ybbstalradweg prechádza po železničnej trati bývalej Ybbstalskej železnice, ktorú využívajú najmä rodiny s deťmi.

Prechádza totiž krajinou podhoria Álp po príjemnej rovine ďaleko od automobilovej dopravy a len kúsok od rieky Ybbs. Traisentalská cyklotrasa vedie od Dunaja až do Mariazell, takisto po hladkej rovine a nie je náročná ani pre deti. V regióne Waldviertel premenili bývalé železničné trate Thayatal-Bahn a Göpfritz-Raabs-Bahn na cyklotrasu s názvom Thayarunde.

Funguje len od roku 2017 a jej súčasťou sú rôzne zrúcaniny, viaceré hrady, medzi ktorými je i hrad Raabs, staré pozostatky po železnici a divé ovocné stromy a kríky, ktoré sú v letnom období plné ovocia. Cyklotrasa križuje hranice medzi Rakúskom a Českou republikou a prechádza i cez renesančné mesto Slavonice a pôvodné letovisko Písečné. V letnom období sa môžete schladiť na mnohých miestach vhodných na kúpanie a v riečnych kúpaliskách.

Nová cyklomapa zadarmo

Aj tento rok si Dolné Rakúsko pre cyklistov pripravilo aktualizovanú veľkú cyklomapu s novými zastávkami rozdelenými podľa tém, ktoré by mohli cyklistov zaujímať. Predovšetkým však obsahuje praktické informácie, kalendár najzaujímavejších akcií, kontakty na regionálne turistické kancelárie a dôležité rady. Takisto zoznam najobľúbenejších cyklotrás so štartom, cieľom, značkami náročnosti, informáciami o dĺžke a prevýšení. Cyklomapu si môžete stiahnuť TU.

EuroVelo 9 spája celú Európu

Cyklotrasa EuroVelo 9 vedie ako súčasť európskej siete diaľkových cyklistických trás z Gdaňska v Polsku do Puly v Chorvátsku a prepája Baltské a Jadranské more a pritom na rôznych miestach križuje aj Dolné Rakúsko. Trasa vedie z Břeclavy (hraničný priechod Reintal) do Viedne cez idylický región Weinviertel.

Popri pivničných uličkách a vinohradoch tu bicyklujete rovnou krajinou a po návšteve viechy môžete pohodlne prestúpiť na vlak alebo si tu urobiť zastávku s prenocovaním. Od Viedne je táto cyklotrasa na rakúskom území uvádzaná ako Thermenradweg a vedie cez najznámejšie vinárske obce Guntramsdorf, Gumpoldskirchen, Baden a Bad Vöslau.

Na tomto úseku vo Viedenskom lese nájdu pôžitkári perfektnú kombináciu cyklistika-pôžitok-zážitok a cestou môžu navštíviť množstvo vinární. Vo Viedenských Alpách sa zo začiatku bicykluje po rovinatej ceste až po začiatok kopcov pohoria Bucklige Welt. Najvyšší vrchol trasy EuroVelo 9 dosiahnete na pohorí Wechsel, ktoré usilovných cyklistov odmení úchvatným výhľadom na divokú horskú krajinu. Celkovo meria cyklotrasa 568,2 km a je rozdelená do desiatich jednodňových cyklovýletov, pričom na dolnorakúskom území jej dĺžka dosahuje 212 km.

10 najobľúbenejších cyklotrás Dolného Rakúska

Sieť označených cyklotrás v Dolnom Rakúsku má spolu neuveriteľnú dĺžku až 4200 km. Okrem profesionálneho označenia trás sú veľkým lákadlom najmä rôznorodé pamiatky a zaujímavosti, ktoré z cyklovýletov robia nezabudnuteľné zážitky. Kláštory, zámky, hrady, múzeá a prírodné poklady sú súčasťou tzv. TOP cyklotrás dolnorakúskeho regiónu.

Nazývané sú tak najmä pre ukážkové označovanie, kvalitné podniky a zariadenia určené pre potreby cyklistov, prepravu bicyklov, hustej železničnej sieti, mnohým reštauráciám a zastávkam s občerstvením, ale aj staniciam pre elektrické bicykle a cykloservisy. Vďaka všetkým týmto vlastnostiam patria každoročne medzi tie najnavštevovanejšie cyklotrasy Dolného Rakúska a cieľom aktívnych cyklodovoleniek.

Zoznam 10 najnavštevo­vanejších cyklotrás:

  • Dunajská cyklotrasa (EuroVelo 6) – 260 km
  • Traisentalská cyklotrasa – 111 km
  • EuroVelo 9 – 212 km
  • Cyklotrasa Triestingau – 32 km
  • Cyklotrasa Kamp-Dyje-Morava – 426 km
  • Cyklotrasa pozdĺž železnej opony (EuroVelo 13) – 400 km
  • Piestingtalská cyklotrasa – 38 km
  • Cyklotrasa údolím Triesting-Gölsental – 62 km
  • Thayrunde – 111 km
  • Ybstallská cyklotrasa – 55 km

Cyklovýlety pre všetkých

Rozmanitá ponuka Dolného Rakúska pre cyklistov akoby kopírovala mnohotvárnosť tejto krajiny. Za posledné roky sa do budovania cyklotrás a infraštruktúry investovalo množstvo finančných prostriedkov tak, aby cyklotrasy oslovili rôzne cieľové skupiny. Vzniklo tak napríklad 14 cyklotrás vhodných aj pre deti, pretože sú vedené po miernom teréne, cez bezpečnú prírodu mimo áut a s výletnými zastávkami, ktoré sú zábavou pre celú rodinu.

Pre pôžitkárov sú určené tzv. hviezdicové výlety. Z jedného miesta sa môžete vybrať na viac výletov po okolí. Vybrať si môžete jednodňové i niekoľkodňové výlety, pričom vám bude stačiť len ruksak so základnou batožinou. Príjemné podniky a rôzne témy výletov sú určené pre všetkých milovníkov cyklistiky. Výlety sú naozaj rôznorodé – v Retzi si napríklad môžete vyskúšať cyklistiku spojenú s vínom a v Badene sú hlavnou témou cyklovýletov kultúrne poklady Viedenského lesa.

Za posledné roky bola vybudovaná i rozsiahla sieť požičovní elektrických bicyklov. Bicykle poháňané elektrickou energiou si môžete požičať v oblastiach Bucklige Welt, vo Weinvierteli, v okolí Dunaja, na Muštovej ceste a na MTB trasách v Ybstallských Alpách. Prakticky navrhnutá sieť trás s nabíjacími stanicami, servismi a zariadeniami s občerstvením zaistí bezproblémovú a pohodovú jazdu po rovine i cez kopce.

Ďalšie informácie o cyklovýletoch v Dolnom Rakúsku a mapu na stiahnutie nájdete na oficiálnej stránke https://www.dolne-rakusko.info/cyklistika

Rakúsko, cyklistika
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM