Tomáš Stupavský Rôzne

Cyklomost Slobody: 10 výhod, ktoré Bratislavčanom ponúka

Cyklomost Slobody onedlho oslavuje malé jubileum. Dňa 22. septembra 2015 to budú presne tri roky, čo premostenie ponad rieku Moravu otvorili. Mnohí Bratislavčania sa zhodujú, že výstavba cyklomosta bola dobrou voľbou. Pozrite sa, akých 10 výhod ponúka spojenie medzi Slovenskom a Rakúskom.

Ilustračný obrázok k článku Cyklomost Slobody: 10 výhod, ktoré Bratislavčanom ponúka
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Kto by ho v Bratislave nepoznal? Cyklomost slobody, ktorý sa nachádza medzi bratislavskou mestskou časťou Devínska Nová Ves a dolnorakúskym Schlosshofom, sa ihneď zapísal do povedomia obyvateľov hlavného mesta, ale aj celého Slovenska.

Ak by nedošlo k administratívnej zmene poznal by ho aj celý svet. Prečo? Asi každý by si zisťoval, kde je situovaný most, ktorý je pomenovaný po slávnom americkom hercovi Chuckovi Norrisovi. Taký názov si totižto vo verejnej ankete zvolili ľudia. No rakúskej strane sa to veľmi nepáčilo a tak sa bratislavskí mestskí poslanci rozhodli mostu udeliť dnešný názov.

Cyklomost slobody sa otvoril 22. septembra 2012. Má dĺžku 525 metrov a váži 593 ton. Pozrite sa, akých 10 výhod most nielen pre Bratislavčanov prináša:

1. Cesta na západ

Ako bolo spomenuté najväčšou devízou, ktorú cyklomost so sebou prináša je, že spája Slovensko s Rakúskom. Predtým museli obyvatelia oboch krajín využívať na prechod iba hraničné priechody, ale teraz sa k našim západným susedom dostaneme jednoducho aj priamo z Bratislavy. Konkrétne po oceľovej konštrukcii ponad rieku Moravu.

2. Peši aj na bicykli

Ešteže máme ten Schengen. Môžeme si v rámci tohto priestoru pendlovať do Rakúska kedy chceme. A navyše sa priamo z Devínskej Novej Vsi môžete vybrať smerom na západ po svojich, na korčuliach alebo na bicykli. Nepotrebujete na presun auto. Navyše asfalt, ktorý pokrýva cyklomost je zatiaľ bez výrazných dier a nerovností.

3. Rozsiahle cyklotrasy

Práve jazda na bicykli sa v tejto lokalite stala veľmi obľúbenou činnosťou. Blízko Cyklomosta Slobody a Devínskej sa rozprestiera rozsiahla regionálna sieť rakúskych a slovenských cyklotrás, vďaka ktorým sa môžete vydať smerom na Záhorie alebo sa napríklad dostať z Devína cez most priamo na rakúsky zámok Schloss Hof.

4. Spoznávanie Rakúska

Pár minút chôdze vám už len zaberie výlet na spomínaný nádherný zámok, kde môžete obdivovať miestnu pamiatku, ale aj samotné mestečko. Cyklomost vám umožní ľahko spoznávať aj iné okolité mestá ako Marchegg alebo Groissenbrunn.

5. Pobyt v prírode

Ak chcete „vypadnúť“ z uponáhľaného mestského prostredia, lokalita v okolí Cyklomostu Slobody je tým pravým miestom na oddych a relax v prírode. V okolí sa nachádza veľa zelene a v prípade, že sa vyberiete do Rakúska prechádzate po peknej lesnej cestičke.

6. Nádherná panoráma

Cyklomost kopíruje trasu pôvodného historického mosta, ktorý tu existoval už v období vlády rakúskej panovníčky Márie Terézie. Ak sa dostanete na jeho oblúkový vrchol naskytne sa vám pohľad na úžasnú scenériu miestnej krajiny (viď video pod článkom).

7. Vhodné pre rodiny s deťmi

Celá lokalita je prispôsobená tak, aby ju mohli navštevovať aj rodiny s deťmi. V okolí mosta sa nachádzajú detské ihriská, miesta kde sa dá opekať, ale aj krátke turistické chodníčky, ktoré zvládnu aj tí najmenší.

8. Pivo a kofola

Aby sme nerozprávali iba o chodení a fyzických aktivitách, blízko mosta si môžete len tak bezstarostne posedieť a vychutnávať si pivko alebo iné lahodné nápoje. Na slovenskej strane sa nachádzajú dva menšie objekty s občerstvením, kde sa naozaj veľmi príjemne sedí a oddychuje po náročnej túre. Nájdete tu aj niečo na zahryznutie.

9. Deti majú o zábavu postarané

Ak si chcete na chvíľu oddýchnuť aj od svojich malých ratolestí, hneď vedľa mosta sa nachádza skvelá zábavná atrakcia, kde ich môžete na nejaký čas „odložiť“. Lanový park Tarzania vyzeál naozaj dobre a verte nám aj my sme mali chuť si poloziť v korunách stromov. Deti sa za pomoci istenia a odborného dozoru môžu pobaviť na preliezkách a lanách vo výške niekoľkých metrov.

10. Máte chuť na tenis?

Vďaka otvoreniu tejto stavby vznikol v jej okolí športový areál, do ktorého spadá aj miestny tenisový kurt. Čiže, ak nepatríte k fanúšikom cyklistiky alebo kolieskových korčúľ, môžete si tu aj zahrať tenis.

Prečítajte si tiež: Vandali poškodili cyklomost do Rakúska

Cyklomost Slobody
1
Galéria
Cyklomost slobody
17
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM