Rôzne Správy

Covid automat v Bratislavskom kraji opäť zmenil farby: Kde môžu vymeniť respirátor za rúško?

Dva okresy v kraji zostávajú ružové, ostatné si polepšili a prepli sa do oranžovej farby.

Ilustračný obrázok k článku Covid automat v Bratislavskom kraji opäť zmenil farby: Kde môžu vymeniť respirátor za rúško?
11
Galéria
Zdroj: TASR/DPA

Od pondelka (24. 5.) ostávajú podľa COVID automatu dva okresy v bordovej fáze, červených bude 11, v ružovej fáze ich bude 44. V druhom stupni ostražitosti bude 13 okresov a v prvom stupni ostražitosti dva okresy. Vláda SR na svojom stredajšom (19. 5.) rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti. Ako na tom po novom bude Bratislavský kraj?

Kto si polepší?

Pri pohľade na mapu Bratislavského kraja jasne vidieť, že si polepšili okresy Bratislava I.-V., ktoré budú od pondelka v oranžovej fáze. Pridali sa tak k okresu Senec, ktorý bol v oranžovom II. stupni ostražitosti už od pondelka 17. mája.

Okresy Malacky a Pezinok zostávajú ružové, čo znamená I. stupeň varovania. Čo znamenajú spomínané farby v praxi?

Opatrenia v ružovej fáze (platné pre Malacky a Pezinok):

Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti 2 metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky jedla, otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.

Opatrenia v oranžovej fáze (platné pre okres Senec a Bratislava I.-V.):

Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. Otvorené sú interiéry prevádzok pre najviac štyri osoby pri stole alebo osoby z jednej domácnosti, dvojmetrové rozostupy medzi stolmi. Otvorené obchody bez testu.

Opatrenia v žltej fáze:

Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. V nákupných centrách sú povinné hygienické opatrenia ako dezinfekcia rúk či pravidelná dezinfekcia priestorov. Okrem terás sú otvorené aj interiéry reštaurácií pre najviac šesť osôb pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti, rozostupy medzi stolmi musia mať dva metre.

Opatrenia pre bordové okresy:

Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti dvoch metrov nachádzate pri cudzej osobe. Povolený je len okienkový predaj a donášky. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.

Opatrenia pre červené okresy:

Povinný respirátor v interiéri a rúško v exteriéri, ak sa do vzdialenosti dvoch metrov nachádzate pri cudzej osobe. Okienkový predaj a donášky. Otvorené sú aj terasy s rozostupmi dva metre medzi stolmi. Obchody sú otvorené, test povinný nie je.

Presné inštrukcie pre jednotlivé okresy na celom Slovensku sa dozviete TU.

Rozdelenie okresov podľa farieb

Bordové okresy

III. stupeň varovania: Myjava a Sobrance.

Červené okresy

II. stupeň varovania: Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Skalica, Turčianske Teplice.

Ružové okresy

I. stupeň varovania: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levice, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trenčín, Trnava, Tvrdošín, Veľké Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen.

Oranžové okresy

II. stupeň ostražitosti: Bratislava I.-V., Dunajská Streda, Liptovský Mikuláš, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Rožňava, Šaľa, Senec, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce.

Žlté okresy

I. stupeň ostražitosti: Hlohovec, Topoľčany.

Viac o očkovaní v Bratislavskom kraji

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM