Aktualizované Rôzne

Čo zníži kriminalitu v Petržalke? Mestská časť potrebuje viac policajtov

Mestská polícia Bratislava priznáva, že momentálny počet policajtov nie je dostatočný v celom hlavnom meste a aby bol stav ideálny, chýba jej zhruba 200 príslušníkov.

Ilustračný obrázok k článku Čo zníži kriminalitu v Petržalke? Mestská časť potrebuje viac policajtov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka so zhruba 110-tisíc obyvateľmi má len osem mestských policajtov. V pondelok na to upozornil petržalský miestny poslanec Miroslav Dragun, ktorý spustil petíciu a zároveň listom požiadal starostu Petržalky Jána Hrčku i primátora Bratislavy Matúša Valla, aby sa počet policajtov v najväčšom sídlisku na Slovensku zvýšil.

Petržalka má 8 mestských policajtov

Mestská polícia Bratislava priznáva, že momentálny stav policajtov nie je dostatočný a do ideálneho stavu jej chýba asi 200 príslušníkov.

„Za posledné tri mesiace sa stalo v Petržalke niekoľko závažných útokov či poškodení majetku – podpálenie rozostavaných garáží na Mamateyovej ulici, výtržnosti asociálov na Ovsištskom námestí, ktorí ohrozujú ľudí čakajúci na MHD, alebo medializovaný útok muža na matky s deťmi,“ povedal Dragun.

Tieto prípady podľa neho upozorňujú aj na nízky počet mestských policajtov v tejto bratislavskej mestskej časti.

„Nie je možné, aby mestská časť so 110-tisíc obyvateľmi mala šesť okrskárov, jedného náčelníka a jedného zástupcu náčelníka, čiže osem mestských policajtov. Okresné mesto Senec má pritom 20-tisíc obyvateľov a 28 mestských policajtov. Je to absolútny nepomer,“ tvrdí poslanec.

Od mesta i mestskej časti žiada, aby sa aspoň v prvom kole zvýšil počet policajtov na 30. Podľa Draguna sa nemôže už stávať, aby človeku s problémom oznámila mestská polícia, že hliadku vie poslať až o pol hodinu, lebo momentálne zasahuje niekde inde.

Viac policajtov pre Petržalku

Vedenie mestskej časti súhlasí, že Petržalka nemá dostatočný počet mestských policajtov.

„Dlhodobo tvrdíme, že počet policajtov vyčlenených pre Petržalku je poddimenzovaný. Mal by byť primeraný počtu obyvateľov Petržalky, aj vzhľadom na to, že títo policajti musia operovať aj na území Jaroviec, Rusoviec a Čunova,“ uviedol vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou z petržalského miestneho úradu Radovan Choleva.

Ako podotkol, starosta taktiež žiada primátora, aby mestská polícia, ktorá patrí pod správu mesta, zvýšila počet policajtov pre Petržalku.

Zamerané na parkovanie

Miestna samospráva vo svojom rozpočte vyčlenila peniaze na zvýšenie počtu policajtov v súvislosti s plánovaným zavedením parkovacieho systému. „Vzhľadom na jeho neskoršie zavedenie môže byť časť týchto peňazí použitá aj na zvýšenie počtu mestských policajtov v Petržalke,“ povedal Choleva.

Mestská polícia Bratislava priznáva, že momentálny počet policajtov nie je dostatočný v celom hlavnom meste a aby bol stav ideálny, chýba jej zhruba 200 príslušníkov. Vzhľadom na pracovnú zaťaženosť je podľa mestskej polície aj polhodinový reakčný čas realitou.

„V závislosti od povahy prípadu nie je pravidlom, že by takýto čas reakcie bol neadekvátny,“ uviedla hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

Mesto situáciu rieši

„Náčelník mestskej polície sa koncom minulého mesiaca stretol so zástupcami mestskej časti Petržalka. Hovorili spolu o fungovaní mestskej polície v tejto mestskej časti, ako aj o plánoch vedenia mestskej polície vo vzťahu k tejto mestskej časti,“ povedal pre hovorca Bratislavy Peter Bubla.

V Petržalke podľa jeho slov pôsobí aktuálne 35 policajtov. Ani tento stav však magistrát nepovažuje za dostatočný. „Preto pracujeme na náborovej kampani na nových príslušníkov,“ podotkol hovorca.

Hlavné mesto deklaruje, že pracuje na zlepšení situácie v bratislavskej mestskej polícii. Jej rozpočet bol pre tento rok navýšený o vyše jeden milión eur a počíta s personálnym aj technickým posilnením mestskej polície. „Pripravujeme a v blízkej dobe plánujeme spustiť náborovú kampaň na nových príslušníkov mestskej polície,“ spresnil Bubla.

Magistrát eviduje v Bratislave lokality, kde dochádza k vyššej koncentrácii nežiaducich javov. Podľa samosprávy to súvisí prevažne s dlhodobou absenciou systémových riešení chudoby, bezdomovectva a závislostí. Účinné riešenia preto vidí v kombinácii bezpečnostných a sociálnych opatrení.

Terénni sociálni pracovníci

„Špeciálnu pozornosť si určite vyžadujú viaceré lokality, komunikujeme už napríklad s komunitami na Stavbárskej aj na Kopčianskej ulici a oceňujeme angažovanosť aktívnych obyvateľov, ktorým záleží na spolupráci a spoločnom hľadaní riešení,“ povedal Bubla.

V tomto roku mesto zavádza program mestského terénneho tímu, ktorý v spolupráci s mestskou políciou bude riešiť aj podnety obyvateľov z týchto lokalít. Za mestskú políciu bude v tejto veci súčinná špeciálna zásahová jednotka so špeciálnym výcvikom, ktorá bude mať zázemie na novej stanici mestskej polície a bude určená práve na zásah aj v takýchto rizikových lokalitách.

„Za magistrát budú zas k dispozícii školení terénni sociálni pracovníci. Podobné postupy sú osvedčené aj v zahraničí, napríklad vo Viedni. Naším cieľom je takto postupne zvýšiť bezpečnosť, ale aj podať pomocnú ruku Bratislavčanom, ktorí sú v núdzi,“ skonštatoval Bubla.

Zdroj: Facebook

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Streľba na Holíčskej ulici v Petržalke
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM