Správy

Čo znamená schválenie ďalšej etapy integrovanej dopravy?

Napríklad jednotné cestovné lístky. Ešte si však počkáme. Na meste to schválili poslanci, teraz však zavedenie tretej etapy musí odobriť najneskôr do 90 dní od schválenia tohto uznesenia aj zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), inak stratí platnosť.

Ilustračný obrázok k článku Čo znamená schválenie ďalšej etapy integrovanej dopravy?
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa hlavnej dopravnej inžinierky mesta Bratislava Tatiany Kratochvílovej je súčasťou 3. etapy i 2. etapa IDS BK. Spustené by mali byť do novembra.

Pre verejnosť to znamená, že bude môcť cestovať na jednotné jednorazové lístky, hľadať optimalizáciu a nadväznosť spojov či zjednocovať cestovanie v rôznych druhoch verejnej dopravy.

Hlavné mesto pred časom prišlo o možnosť spolufinancovania elektronických tarifných zariadení, tzv. označovačov, vo verejnej doprave z prostriedkov Európskej únie (EÚ).

Tie malo zabezpečiť v rámci spustenia 3. etapy IDS BK. V máji totiž magistrát informovalo ministerstvo pôdohospodárstva, ako riadiaci orgán Operačného programu Bratislavský kraj, že odstupuje od zmluvy o financovaní tarifných zariadení z prostriedkov EÚ.

Bratislava tak teraz bude musieť z vlastného rozpočtu na označovače vynaložiť približne 2,4 milióna eur. Hlavné mesto pritom päťkrát neúspešne realizovalo verejné súťaže na obstarávanie týchto zariadení a prišlo tak o možnosť ich spolufinancovania z eurofondov.

Prvá etapa integrovaného dopravného systému bola spustená v Bratislavskom kraji v roku 2013, odvtedy môžu ľudia cestovať na jednotný predplatný cestovný lístok zo Záhoria do hlavného mesta, a taktiež na jeho celom území.

Do integrovaného dopravného systému je zapojený Dopravný podnik Bratislava, Železničná spoločnosť Slovensko a autobusový prepravca Slovak Lines. Koordinátorom je spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM