Rôzne

Čo ukrýva sanitka, hasičské či policajné auto a aká je práca záchranárov?

Európsky deň 112 odhalí nielen prácu a činnosť hasičov, policajtov či zamestnancov odboru kriminality Ministerstva vnútra SR, ale aj tajomstvá záchranných vozidiel.

Ilustračný obrázok k článku Čo ukrýva sanitka, hasičské či policajné auto a aká je práca záchranárov?
12
Galéria
Zdroj: Facebook

Slovensko sa už 15 rokov zapája do aktivít Európskeho dňa 112, úlohou ktorého je zvýšiť povedomie o existencii a fungovaní čísla tiesňového volania 112.

V Bratislave si pri príležitosti Európskeho dňa 112 budete môcť v priestoroch letiskovej haly M. R. Štefánika v piatok 9. februára od 10:00 do 14:00 hod. pozrieť prezentáciu činnosti záchranných zložiek.

Hasiči, policajti aj záchranári

Na vlastné oči uvidíte zaujímavú prácu a činnosť hasičov, policajtov, zamestnancov odboru kriminality Ministerstva vnútra SR, zamestnancov kontrolného a chemického laboratória, prácu operátorov koordinačného strediska, zamestnancov odboru krízového riadenia a sekcie krízového riadenia.

Hasiči predvedú každodennú záchranársku prácu a nebude chýbať ani prezentácia kompletného zásahového odevu s možnosťou jeho vyskúšania, ako aj prehliadka hasičskej techniky. Dozviete sa cenné informácie o práci policajta a zásady používania linky 112.

Za splnené úlohy si deti odnesú zo stanovištia reflexné prvky, fotografie policajných psov či kukláčov. V exteriérovej časti letiska zase uvidíte výstroj a výzbroj príslušníka pohotovostnej motorizovanej jednotky. Zvedavci budú môcť nahliadnuť aj do policajného auta a oboznámiť sa s jeho vybavením.

Tiesňové volanie 112

Aktivity Európskeho dňa 112, ktoré sa budú konať vo viacerých slovenských mestách, pripravila sekcia Krízového riadenia Ministerstva vnútra v spolupráci s množstvom policajných a záchranárskych zložiek.

V Slovenskej republike bolo číslo tiesňového volania 112 zavedené 1. júla 2003. Vyhlásené je Európskou asociáciou liniek tiesňového volania EENA na 11. február.

Osvetová činnosť v rámci Európskeho čísla tiesňového volania 112 je zameraná predovšetkým na deti, mládež a širokú verejnosť s cieľom neustále zvyšovať povedomie o účele využitia čísla tiesňového volania 112. Ide hlavne o efektívnu komunikáciu s operátormi pri volaní na číslo tiesňového volania 112, pričom je dôležité znížiť počet neoprávnených volaní, čo môže významne pomôcť pri záchrane života, zdravia občanov, majetku a životného prostredia.

Európsky deň 112
12
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM