Kultúra

VIDEO: Čo symbolizuje krvavá košeľa na autobusovej zastávke v centre Bratislavy?

Umiestnenie košele práve pred budovou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky a Najvyššieho súdu nie je náhoda.

Zdroj: Dnes24.sk

Na autobusovej zastávke Zochova púta pohľady okoloidúcich zakrvavená biela košeľa so zelenou maturitnou stužkou. To, že je umiestnená práve pred budovou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky a Najvyššieho súdu, nie je náhoda.

Krvavá košeľa

Zakrvavená košeľa je uputávkou na nový slovenský film Ostrým nožom a zároveň odkazuje na vraždu, ktorá je ústredným motívom snímky. Reč je o vražde študenta Daniela Tupého, ktorá sa stala na Tyršovom nábreží a doteraz nebola vyriešená.

Režisér Teodor Kuhn dal svojmu filmu podtitul Každá generácia má svoju obeť! Kuhn priznáva, že aj keď mienil natočiť film o minulosti, snímka hovorí skôr o súčasnosti. „Udalosti posledných mesiacov, vražda novinára a jeho snúbenice, ukázali, že tento vzorec sa na Slovensku opakuje aj dnes a odkaz nášho filmu je nepríjemne aktuálny,“ povedal režisér.

Film je príbehom otca, ktorý sa ani po dlhých rokoch po vražde svojho syna nedokáže dovolať pravdy. Hlavnou postavou snímky je Ľudovít, ktorému zavraždili neonacisti jediného syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú však tí istí páchatelia prepustení na slobodu a Ľudo sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie.

Tragédia celej rodiny

Otec zavraždeného bojuje s apatickou políciou, oportunistickou sudkyňou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou. Čím viac sa sám viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou Zuzanou a dcérou Janou. A tým úpornejšie sa snaží sám zasahovať do vyšetrovania.

Keď sa však dozvie, že za synovou smrťou nestál náhodný útok extrémistov, ale organizovaná zločinecká skupina, uvedomuje si, že stojí proti nepriateľovi nad svoje sily. Pokúsi sa zachrániť aspoň to, čo mu ešte ostalo – vlastnú rodinu.

Ostrým nožom si môžete v slovenských kinách pozrieť od 21. februára 2019. Distribú­torom snímky je spoločnosť Continental film.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku a Instagrame.

Chystáte sa do kina na nový slovenský film Ostrým nožom?

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM