Alexandra Húsková Rôzne

Čo potrebuje prváčik do školy? Nekupujte zbytočne veľa vecí dopredu

Pri prvom dieťati nastupujúcom do školy, máme tendenciu nakupovať všetko. Pri ďalších deťoch sa už zväčša poučíme, že treba iba základné veci a počkať radšej na to, čo povie pani učiteľka na prvom rodičovskom združení.

Ilustračný obrázok k článku Čo potrebuje prváčik do školy? Nekupujte zbytočne veľa vecí dopredu
Zdroj: Dnes24.sk

Počas posledných prázdninových dní skontrolujte internetovú stránku vašej školy, alebo si tam spravte prechádzku. Nájdete tam zoznamy žiakov, zadelenie do tried, ale aj zoznamy potrebných vecí. Nemusíte sa naháňať dopredu, častokrát sa stane, že pedagógovia si upravujú vystavené zoznamy a počty zošitov podľa svojich individuálnych potrieb.

Niektoré školy ponúkajú zvýhodnené balíky školských potrieb už pri zápise detí.

Školská taška a peračník

Dilema rodičov prvákov. Mala by byť podľa vybratého farebného želania a motívu prváčika, aby s ňou hrdo odkráčal do školy. Na trhu je obrovský výber školských tašiek, každý má iné kritériá – nevyberajte však obrovskú tašku a nemusí byť ani najdrahšia. Síce vydržia dlho, ale vkus vášho dieťaťa sa bude časom meniť. S Pony koníkom, či s Barbie vaše dieťa už možno do piatej triedy naozaj nepôjde.

Podľa typu a zručnosti vášho dieťaťa si vyberajte usporiadanie školskej tašky – aj keď sa nám zdá vynikajúci variant s mnohými vreckami, vaše dieťa môže zabudnúť kde si čo uložilo.

Mnohí uprednostňujú klasické tašky s veľkým vnútrom, do ktorého sa dieťa pozrie a všetko nájde na prvý pohľad. Takisto skúste, či vie manipulovať so zipsami a či nie je pre neho jednoduchšie mať tašku na jeden uzáver.

Ďalšou potrebnou vecou je vybavený peračník. Pero prváci používajú väčšinou až od pol roka, dovtedy píšu ceruzkami rôznej tvrdosti. Pripravte sa na to, že väčšinu z vybavenia peračníka – ako napríklad farebné ceruzky budete dokupovať často, keďže si ich deti často vymieňajú, lámu sa, či strácajú.

V peračníku potrebuje dieťa gumu (najlepšie bielu), strúhadlo, obyčajné a farebné ceruzky. Fixky sa v školách používajú málo, deti zväčša kreslia len farbičkami.

Užitočnou výbavou sú dosky na zošity a na pracovné listy formátov A5 a A4. Obaly na zošity v týchto formátoch budete tiež potrebovať. Nekupujte rovnaké nepriesvitné obaly, dieťa sa môže zbytočne pomýliť.

K doplnkovým potrebám patrí aj peňaženka na stravný lístok do jedálne. K výbave patrí aj fľaša na pitie, ktorá sa dobre zatvára a netečie, ako aj krabička na desiatu.

Prezuvky

Prezuvky môžu byť aj sandále, ktoré sú dieťaťu ešte dobré z leta, šľapky sa neodporúčajú. Zapínanie by malo byť čo najjednoduchšie, aby sa vaše dieťa netrápilo s viazaním pri prezúvaní. Podľa toho, ako má vaša škola vyriešené skrinky, potrebujete vrecúško na prezuvky. Mnohé školy dnes prechádzajú na systém „amerických“ skriniek, kedy má každé dieťa vlastnú skrinku a vtedy vám bude vrecúško na prezuvky zbytočné.

Výtvarná

K výtvarnej výchove potrebujete plastový obrus, zásteru, handričku, vodové farby, nádobka na vodu, predpísané hrúbky štetcov, nožnice, plastelína, temperové farby a voskovky. Výkresy formátu A3 a A4. Uložené môžu byť v kufríčkoch, ale stačí aj pekná krabica od topánok. Konkrétny typ lepidla určuje učiteľ, vysúvacím lepidlom však nič nepokazíte.

Telesná

Na telesnú bude potrebovať dieťa tepláky, tričko a teplákovú bundu. Tenisky by mali byť so svetlou podrážkou, doporučujeme zapínanie na suchý zips. Nezabudnite pribaliť aj ponožky. Mnohé školy vo výbave na telesnú výchovu udávajú aj švihadlo. Vrecko na telesnú by určite nemalo byť s umelého materiálu – aj keď v obchode vás lákajú plastové tašky s krásnymi motívmi, najlepšie sú plátené tašky, ktoré nezabudnite výrazne podpísať.

Uložte si rozvrh vášho dieťaťa do mobilu, vďaka elektronickým aplikáciám, ktoré mnohé školy používajú, budete vedieť kedy má dieťa akú hodinu. Rodičia majú tendenciu najmä dievčatká do školy parádiť, pozrite si však dni, kedy majú deti telesnú výchovu a blúzku s gombíkmi a silonky vtedy radšej vynechajte. Uľahčíte vášmu dieťaťu prezliekanie.

Všetky veci treba podpísať

Netreba zabudnúť ani na to, že dieťa by malo mať svoje veci podpísané. Ide do nového prostredia s novými vecami. Môže sa stať, že zabudne i samo, ktoré sú jeho veci a v prípade, že bude mať veci podpísané, je ľahšie aj pre učiteľov identifikovať, komu čo v škole patrí. Na trvalé podpísanie vecí využite perá na CD-čka.

Prečítajte si aj:

Deti sa nezmenili, sú rovnaké ako kedysi. Zmenili sme sa my, dospelí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM