KAW Správy Samospráva

Čo má spoločné Praha s Bratislavou? No predsa lavičku!

V Bratislave postupne pribudne 1000 nových lavičiek s československým dizajnom, prvú si od štvrtka môžu vyskúšať záujemcovia na nádvorí Primaciálneho paláca.

Ilustračný obrázok k článku Čo má spoločné Praha s Bratislavou? No predsa lavičku!
3
Galéria
Zdroj: MIB

Bratislava najnovšie využije dizajn lavičiek, aký má aj Praha. Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa na sociálnej sieti pochválil, že v Bratislave postupne pribudne 1000 nových lavičiek s československým dizajnom. Prvú si od štvrtka môžu vyskúšať záujemcovia na nádvorí Primaciálneho paláca.

Lavičky z detských čias

„Mať kvalitnú lavičku v meste je základ. Praha má tú svoju – nádhernú a hlavne overenú. Som veľmi rád, že sa o tento dizajn podelí s Bratislavou a naše mestá bude spájať okrem výbornej spolupráce v posledných rokoch aj spoločná lavička,“ píše na primátor.

Dizajn vychádza zo starej dobrej československej lavičky, ktorú mnohí poznáme z detstva. „Poučili sme sa z toho, že v Prahe súťaž na lavičky trvala skoro dva roky a bol to komplikovaný a drahý proces. Preto sme radi, že sa nám podarilo získať dizajn lavičiek z Prahy a už čoskoro vyhlásime verejné obstarávanie na ich výrobu,“ vysvetľuje Vallo.

Prvých 6 takýchto lavičiek nájdete už teraz pri fontáne vo dvore Primaciálneho paláca.

Pražská lavička svojím dizajnom nadväzuje na historickú československú, ľudia si ju pripomenú aj z rozprávok o krtkovi. Architekt MIB-u Roman Žitňanský vyzdvihol jej mäkké tvary definujúce ergonómiu sedenia v spojitosti s eleganciou konštrukcie, ktorá vo verejných priestoroch často chýba.

Riaditeľ MIB-u Ján Mazúr informoval, že spolu s lavičkou pribudnú do Bratislavy aj ďalšie prvky mobiliára podľa českého vzoru – kôš a stojan na bicykle, ktoré ladia s mestským prostredím, tvoria jednotný set vhodný do centra mesta, ako aj do okolitého prostredia a mestských častí.

Mať kvalitnú lavičku v meste je základ. Praha má tú svoju - nádhernú a hlavne overenú. Som veľmi rád, že sa o tento...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Thursday, August 6, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM