Alexandra Húsková Rôzne

Čo hrozí deťom na pieskoviskách?

Počas letných mesiacov treba venovať zvýšenú pozornosť pieskoviskám. Pri zlej hygiene sa deti môžu nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami ako toxokaróza, toxoplazmóza či salmonelóza. Pozor tiež treba dávať na poranenia ihlami alebo rozbitým sklom.

Ilustračný obrázok k článku Čo hrozí deťom na pieskoviskách?
Foto: Jaroslav Dodok

V pieskoviskách môžu byť pre deti hrozbou najmä injekčné ihly alebo rozbité sklo. „Okrem mechanického poranenia dieťaťa hrozia najmä závažné vírusové infekcie – vírusové hepatitídy a HIV,“ varujú hygienici.

Pokiaľ sa dieťa poraní napríklad injekčnou striekačkou, je nutné ranu ošetriť, dezinfikovať a informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe. Tým môže byť možnosť očkovania proti hepatitíde typu A a B, pravidelné sérologické vyšetrenia, respektíve sledovanie zdravotného stavu dieťaťa.

V rámci prevencie je dôležité venovať pozornosť preventívnym opatreniam. Potrebné sú pravidelné kontroly, zabránenie vstupu zvierat do pieskovísk a ich čistenie od ihiel a odpadkov.

„Rodičia by mali dbať na to, aby deti dodržiavali základné hygienické návyky a rešpektovať pokyny pediatra, pokiaľ ide o očkovanie dieťaťa. Zvieratá je potrebné pravidelne odčervovať a absolvovať s nimi všetky povinné očkovania,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Požiadavky na čistenie a udržiavanie pieskovísk stanovuje vyhláška ministerstva. Podľa nej prevádzkovateľ pieskovisko čistí, prekopáva, prehrabáva a polieva vodou najmenej raz za dva týždne počas sezóny, o čom musí viesť záznamy.

Sezónou sa rozumie obdobie od prvého marca do 30. novembra. Povinnosť výmeny piesku zákon ani vyhláška prevádzkovateľom pieskovísk nestanovuje.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM